ΥΠΕΞ Κίνας: «Τουλάχιστον 10 μπαλόνια των ΗΠΑ έχουν πετάξει παράνομα στον εναέριο χώρο μας»

Οι ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει περισσότερα από δέκα μπαλόνια μεγάλου ύψους από τον Μάιο του 2022, τα οποία τότε πέταξαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας και άλλων χωρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν ενδελεχή έρευνα και να δώσουν στην Κίνα μια εξήγηση γι’ αυτό», σημείωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανέκτησαν σημαντικά τμήματα αισθητήρων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Οι ομάδες έρευνας ήταν σε θέση να ανακτήσουν σημαντικά συντρίμμια στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως και μεγάλα τμήματα της δομής» του αερόστατου που καταρρίφθηκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε την Δευτέρα, στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο για αρκετές μέρες προτού καταρριφθεί. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι πρόκειται για αερόπλοιο για μη στρατιωτικούς σκοπούς που χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς λόγους, κυρίως μετεωρολογικούς.

Το μπαλόνι αυτό καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από καταδιωκτικό αεροσκάφος F-22 ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και ομάδες αναπτύχθηκαν αμέσως στα ανοιχτά για να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του από τη θάλασσα.

Έκτοτε αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τρία μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, ένα πάνω από την Αλάσκα, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, άλλο ένα πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά και ένα τρίτο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy