Βρετανία: Σε απεργία και οι εκπαιδευτικοί

Με τον πληθωρισμό να φτάνει σε διψήφια επίπεδα , οι εκπαιδευτικοί έχουν δει μείωση 23% στους πραγματικούς μισθούς από το 2010

Με τον πληθωρισμό να φτάνει σε διψήφια επίπεδα , οι εκπαιδευτικοί έχουν δει μείωση 23% στους πραγματικούς μισθούς από το 2010

Μετά τους νοσηλευτές , και οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία προχωρούν σε απεργία την Τετάρτη μετά από μια δεκαετία πενιχρών αποδοχών σε ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο σχολικό σύστημα που έχει δει πολλούς εργαζόμενους να αναλαμβάνουν δεύτερες δουλειές ή να εγκαταλείπουν εντελώς το επάγγελμα.

Με τον πληθωρισμό να φτάνει σε διψήφια επίπεδα , οι εκπαιδευτικοί έχουν δει μείωση 23% στους πραγματικούς μισθούς από το 2010Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Σωματείο (NEU), που διοργανώνει τις απεργίες των εκπαιδευτικών, διεκδίκησε αύξηση των αμοιβών άνω του πληθωρισμού από την κυβέρνηση, ώστε τα σχολεία να μπορούν να καλύψουν και άλλα έξοδα, από χαρτικά μέχρι σχολικά βιβλία.

Με τον πληθωρισμό να φτάνει σε διψήφια επίπεδα πέρυσι, οι εκπαιδευτικοί έχουν δει μείωση 23% στους πραγματικούς μισθούς από το 2010, λέει το συνδικάτο.

Η κυβέρνηση, η οποία διεξήγαγε ανεπιτυχείς συνομιλίες με το NEU, χαρακτήρισε την αύξηση του 5% που δίνει για τους εκπαιδευτικούς, το υψηλότερο «σε μια γενιά» και υποστήριξε ότι θα επενδύσει 4 δισεκατομμύρια λίρες στα σχολεία τα επόμενα δύο χρόνια.

Το NEU – το οποίο έχει προγραμματίσει συνολικά επτά ημέρες απεργιών – υποστηρίζει ότι ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς εγκαταλείπει το επάγγελμα εντός τριών ετών από την απόκτηση των προσόντων, επηρεάζοντας την εκπαίδευση των παιδιών.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε είχαμε αρκετό προσωπικό για να καλύψουμε άνετα το σχολείο», είπε ο Σίδνεϊ Χάιτινγκτον, 33 ετών, βοηθός διευθυντής σε σχολείο του ανατολικού Λονδίνου.

«Αυτή τη στιγμή, έχετε δασκάλους που φεύγουν σωρηδόν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της στο προσωπικό υποστήριξης αναγκάστηκαν να πάνε σε τράπεζες τροφίμων λόγω της αύξησης των λογαριασμών και άλλοι απλώς έφυγαν για να βρουν δουλειά στα σούπερ μάρκετ.

Η Χάιγινγκτον, η οποία διδάσκει μουσική, είπε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των έμπειρων καθηγητών πλήρους απασχόλησης και του διδακτικού προσωπικού είχαν εγκαταλείψει το σχολείο της πέρυσι. Μόνο το ένα πέμπτο αυτών των θέσεων καλύφθηκε — από εκπαιδευόμενους δασκάλους.

Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι από τότε που τα σχολεία πρέπει να πληρώνουν τα ίδια τους μισθούς των δασκάλων έχουν αφήσει τις τάξεις να στερούνται χρήματα για σχολικά βιβλία, αναβαθμίσεις πληροφορικής και σχολικές εκδρομές.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλει να επεκτείνει την εκπαίδευση στα μαθηματικά στα σχολεία, αλλά το NEU λέει ότι το σχέδιό του αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δασκάλων, πράγμα που σημαίνει ότι ένα στα οκτώ μαθήματα μαθηματικών διδάσκεται από δάσκαλο που δεν έχει προσόντα στο αντικείμενο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δάσκαλοι στο επίλεκτο κολέγιο Winchester στη νότια Αγγλία, από όπου ο Σούνακ αποφοίτησε ως αριστούχος, είναι μεταξύ εκείνων που απεργούν την Τετάρτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy