Βρετανία: Πρωθυπουργία «βλέπει» η Πένι Μόρνταντ

Είναι η δημοφιλέστερη υποψήφια μεταξύ των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος,

Είναι η δημοφιλέστερη υποψήφια μεταξύ των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος,

Η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρνταντ ήταν η έκπληξη της χθεσινής, πρώτης ψηφοφορίας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και κατ’ επέκταση για την πρωθυπουργία της χώρας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων των βουλευτών, η Μόρνταντ στη δεύτερη θέση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έμεινε τρίτη. Αποκλείστηκαν από τον σημερινό δεύτερο γύρο οι Ναντίμ Ζαχάουι και Τζέρεμι Χαντ.

Η Μόρνταντ, που εκλέγεται στην περιφέρεια του βόρειου Πόρτσμουθ, είναι η δημοφιλέστερη υποψήφια μεταξύ των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov. Στο ερώτημα «ποιον/ποιαν επιθυμείτε για πρωθυπουργό», 27% απάντησε τη Μόρνταντ και μόλις 13% τον Σούνακ και την Τρας. Χθες έγινε σαφές ότι αυτή η δημοτικότητα μεταφράζεται σε ψήφους και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Έτσι, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας φαίνεται να χάνει τον ρόλο της υποψήφιας που θα μπορούσε να σταματήσει τον Σούνακ, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειές της να οικοδομήσει το πολιτικό προφίλ που θα της επέτρεπε να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός δήλωσε χθες στη Βουλή ότι θα αποχωρήσει «με το κεφάλι ψηλά» και ότι η αποχώρησή του δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε σχέση με το Brexit.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο μετέχουν έξι υποψήφιοι (Σούνακ, Μόρνταντ, Τρας, καθώς και οι Κέμι Μπάντενοκ, Τομ Τούγκενατ και Σουέλα Μπράβερμαν), ενώ έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν απομείνει δύο. Θα ακολουθήσουν εκλογές από τα μέλη του κόμματος.

THE GUARDIAN, REUTERS

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy