Βρετανία: Μαζική απεργία των πληρωμάτων των ασθενοφόρων

Οι νοσηλευτές απεργούν μετά από 100 χρόνια, και έχουν γίνει το σύμβολο της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Οι νοσηλευτές απεργούν μετά από 100 χρόνια, και έχουν γίνει το σύμβολο της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Μετά το νοσηλευτικό προσωπικό, τα πληρώματα των βρετανικών ασθενοφόρων απέχουν σήμερα από την εργασία τους ζητώντας αύξηση των μισθών τους, ενώ κατηγορούνται από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται κάθε διαπραγμάτευση, ότι «συνειδητά» κάνουν κακό στους ασθενείς.

Οι νοσηλευτές απεργούν μετά από 100 χρόνια, και έχουν γίνει το σύμβολο της κρίσης του κόστους διαβίωσης.Το κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας λαμβάνει διαστάσεις μπροστά στον πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και σε μια κρίση του κόστους διαβίωσης που επιδεινώνεται. Η ένταση κλιμακώνεται στις σχέσεις μεταξύ των απεργών και της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία έχει κλείσει την πόρτα σε κάθε συζήτηση για τους μισθούς, κρίνοντας ότι τα αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Το κοινωνικό κίνημα αγγίζει πολλούς κλάδους: τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, στις μεταφορές, τους αστυνομικούς στα σύνορα, τους υπαλλήλους στα ταχυδρομεία κ.α. Αλλά η απεργία των πληρωμάτων των ασθενοφόρων ασκεί ιδιαιτέρως πίεση στην κυβέρνηση λόγω των κινδύνων που ενέχει για τους πολίτες που θα χρειαστεί να μεταφερθούν εκτάκτως σε νοσοκομείο.

«Ζητάμε από τον κόσμο να επιδείξει κοινή λογική σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που ασκούν, να λάβουν υπόψιν τις πιέσεις στο σύστημα» υγείας, δήλωσε στο δίκτυο Sky News ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Οι υπηρεσίες των ασθενοφόρων «θα υποστούν πολύ μεγάλη πίεση σήμερα», προειδοποίησε ο ίδιος. Στην Daily Telegraph κατηγόρησε τα συνδικάτα των εργαζομένων στα ασθενοφόρα «ότι συνειδητά επέλεξαν να κάνουν κακό στους ασθενείς».

«Είναι μια δήλωση πραγματικά προσβλητική για τα πληρώματα των ασθενοφόρων και το προσωπικό του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας)», δήλωσε η Ρέιτσελ Χάρισον, γραμματέας του συνδικάτου GMB.

Περίπου 750 στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί για να αντικαταστήσουν διασώστες.

Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του NHS Αγγλίας έκανε έκκληση στους πολίτες να καταναλώνουν με μέτρο αλκοολούχα ποτά. «Σήμερα θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για τις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Πάουις στο BBC. «Αλλά συνεργαστήκαμε στενά με τα συνδικάτα για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να προσφέρονται υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια».

Σήμερα το πρωί διοργανώθηκαν πολλές πικετοφορίες στη χώρα. «Σώστε το NHS», έγραψαν απεργοί του GMB σε πλακάτ στο Γουόλτον-ον-Τέιμς, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. «Θέλουμε η κυβέρνηση να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Είμαστε στη σημερινή κατάσταση γιατί οι πολιτικοί το θέλησαν», σχολίασε ο Στιβ Τόμσον, μέλος του συνδικάτου Unite, που διαδήλωσε στο Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία.

Για την γραμματέα του συνδικάτου GMB, «εξαρτάται από την κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση τώρα». Αλλά «αρνούμενη να μιλήσει με τα συνδικάτα των εργαζομένων, η κυβέρνηση είναι αυτή που επέλεξε να συνεχιστεί η σύγκρουση».

Τελεσίγραφο από το νοσηλευτικό προσωπικό

Η απεργία των εργαζομένων στα ασθενοφόρα γίνεται έπειτα από την πρωτοφανή κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Το βράδυ της Τρίτης, το συνδικάτο τους, το Royal College of Nursing, έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση δίνοντάς της δύο ημέρες για να βρει λύση για τους μισθούς. Διαφορετικά, θα υπάρξουν νέες απεργίες μετά τα Χριστούγεννα.

Οι νοσηλευτές, που απεργούν για πρώτη φορά από τότε που συστήθηκε το συνδικάτο τους, δηλαδή εδώ και πάνω από 100 χρόνια, έχουν γίνει το σύμβολο της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Ενώπιον των επικεφαλής κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε χθες αμετακίνητος. «Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο για όλο τον κόσμο, διότι ο πληθωρισμός είναι εκεί που είναι».

«Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο στη χώρα είναι να συνέλθουμε και να μειώσουμε το συντομότερο δυνατόν τον πληθωρισμό», δήλωσε.

Αλλά η κυβέρνηση είναι υπό πίεση με τις απεργίες στην υγεία, κινητοποιήσεις που χαίρουν μεγάλης υποστήριξης μεταξύ των πολιτών. Οι νοσηλευτές ήταν στην πρώτη γραμμή κατά την πανδημία της Covid-19 και βιώνουν μια κρίση που επηρεάζει εδώ και χρόνια το δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας που χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε χθες, τα δύο τρίτα των Βρετανών στηρίζουν τις απεργίες των νοσηλευτών και το 63% αυτές των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Αντίθετα, μόνο το 43% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy