Τουρκική λίρα: Νέα βουτιά – Στα επίπεδα του 2008 τα CDS

Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από την Τετάρτη, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από την Τετάρτη, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

Για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα η τουρκική λίρα «χάνει έδαφος», ενώ τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας άγγιξαν νωρίτερα το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, εντείνοντας την πίεση στις αρχές να σταθεροποιήσουν τις εγχώριες αγορές εν μέσω της παγκόσμιας στροφής στην ασφάλεια.

Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από την Τετάρτη, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει το Financial Post.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι το 15,56 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ αυτή την ώρα κινείται στο 15,47. Έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας του φέτος, μετά την κατρακύλα του 2021 κατά 44%.

Η νέα βουτιά οδήγησε τους traders στην υπόθεση ότι οι τουρκικές αρχές στοχεύουν πλέον ένα νέο επίπεδο, μέχρι και το 15,5 στο δολάριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία χρησιμοποιώντας τα –εξαντλημένα σε μεγάλο βαθμό- συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας μαζί με άλλα μέτρα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 14% παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος στο 70%.

Τα 5ετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας, στο μεταξύ, σκαρφάλωσαν πάνω από τις 700 μονάδες την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Τα CDS έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 70 μονάδες την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα. Την Παρασκευή πάντως υποχώρησαν και πάλι κάτω από τις 700 μονάδες.

Οι αναδυόμενες αγορές γνωρίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα καθώς οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν οδηγήσει σε άλμα το δολάριο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy