Τουρκία:Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε 10 επαρχίες

Επιστρατεύονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φονικών σεισμών

Επιστρατεύονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φονικών σεισμών

Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν οι φονικοί σεισμοί, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέα δήλωση στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών είπε ότι «ανακηρύσσουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκε ο σεισμός ως ζώνες καταστροφής».

Επιστρατεύονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φονικών σεισμών«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση την εξουσία που μας παρέχει το άρθρο 119 του Συντάγματος, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και τα επακόλουθα έργα μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που σχετίζονται με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύπτει τις 10 επαρχίες μας όπου σημειώθηκε ο σεισμός και θα διαρκέσει τρεις μήνες» και κάλεσε τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο να κάνουν δωρεές στους λογαριασμούς της Προεδρίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

«Η σοβαρότητα της καταστροφής από τον σεισμό και οι επιπτώσεις του καθιστούν επιτακτική τη λήψη έκτακτων μέτρων. (Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης) θα καλύπτει τις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες μας και θα διαρκέσει τρεις μήνες», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Επιστρατεύεται όλος ο κρατικός μηχανισμός

Στο μεταξύ, οτουρκικός κρατικός μηχανισμός προχωρεί στην επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων και υπηρεσιών που έχει στην διάθεση του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φονικών σεισμών.

Επιστρατεύονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φονικών σεισμώνΠριν από λίγη ώρα, η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε το νέο απολογισμό των φονικών σεισμών. Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, 3.432 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21.103 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του νέου απολογισμού των σεισμών, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέφερε ότι συνολικά 2.103 ανθρακωρύχοι ταξίδεψαν στη σεισμική ζώνη για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τους σεισμούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, το πρώτο πλοίο έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας «Νενέ Χατούν» αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλοίο αναμένεται να φθάσει στη Μερσίνη για να παραλάβει προμήθειες και υλικά βοήθειας σε περίπου 72 ώρες και στη συνέχεια στην Αλεξανδρέττα μετά από περίπου 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι η διαδρομή και το λιμάνι άφιξης μπορεί να αλλάξουν ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε το Πρακτορείο Ανατολίας, το πλοίο είναι ικανό να επιχειρεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το πλοίο διαθέτει νοσοκομείο χωρητικότητας 20 κλινών.

Νωρίτερα, το τουρκικό κράτος επιστράτευσε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μεταφέρουν ασθενείς, πολίτες και είδη ανάγκης στον άξονα Αντιόχειας-Μερσίνης.

Την τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών συντονίζει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο Κρατικό Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα, συνεχίζεται η πυρκαγιά στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, σε περιοχή όπου υπάρχουν κοντέινερ.

Στην Άγκυρα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν έλεγχοι σε όλη τη χώρα σχετικά με ισχυρισμούς για υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των προμηθειών έκτακτης ανάγκης.

Στο Ικόνιο, η Διεύθυνση Ασφαλείας προειδοποίησε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν με τα ιδιωτικά τους οχήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευκολότερη παράδοση βοήθειας στην περιοχή μετά τους σεισμούς. Σε παρόμοιες ανακοινώσεις προχωρούν και άλλες αρμόδιες αρχές.

Τέλος, η εταιρία «Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ» ανακοίνωσε ότι οι εργασίες επισκευής των ζημιών στις κύριες γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μετά τους σεισμούς συνεχίζονται αδιάλειπτα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy