Τουρκία:Χωρίς νερό και με κατεστραμμένες υποδομές υγιεινής οι σεισμόπληκτοι

50.576 κτίρια κρίθηκε ότι επειγόντως πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 279.655 είναι ελαφρώς κατεστραμμένα

50.576 κτίρια κρίθηκε ότι επειγόντως πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 279.655 είναι ελαφρώς κατεστραμμένα

Δέκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν.

Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικοδομών της Τουρκίας, ότι είναι σε εξέλιξη αυτοψίες στα επικίνδυνα κτήρια από 7.100 εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων 400 καθηγητές από 20 πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Οι ειδικοί εξετάζουν τα κτήρια στις 10 επαρχίες που χτύπησε ο σεισμός. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 387.364 κτήρια, στα οποία υπάρχουν 1.856.864 διαμερίσματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Από αυτά, 50.576 κρίθηκε ότι επειγόντως πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 279.655 είναι ελαφρώς κατεστραμμένα.

50.576 κτίρια κρίθηκε ότι επειγόντως πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 279.655 είναι ελαφρώς κατεστραμμέναΤο σπίτι του Μοχάμεντ Εμίν καταστράφηκε πριν από μία και πλέον εβδομάδα στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία – ο ίδιος συνεχίζει να κείτεται νεκρός, καλυμμένος από τη σκόνη.

Όπως αναρίθμητα άλλα θύματα της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ δεν έχει ακόμα καθαριστεί – λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπλυθούμε μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Εμίν ένας 21χρονος φοιτητής γραφιστικής

«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπλυθούμε μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Εμίν, ένας 21χρονος φοιτητής γραφιστικής, ενώ μετέφερε αντιγριπικά φάρμακα από την κλινική ενός ανοικτού σταδίου που χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας για εκτοπισμένους στην πόλη Καχραμανμαράς.

Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής στην περιοχή να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.

Ο Ακίν Χατζίογλου, γιατρός στην κλινική, δήλωσε ότι 15-30 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μονάδα, τη μοναδική αυτού του είδους στον καταυλισμό αυτό, που εξυπηρετεί έως και 10.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσφέρουν εμβόλια τετάνου στους κατοίκους που τα ζητούν και διανέμουν πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αποσμητικά, σερβιέτες και υγρομάντηλα, δήλωσε ο Χατζίογκλου.

Ωστόσο ο Εμίν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ντους στον καταυλισμό ή κοντά σε αυτόν και οι έξι τουαλέτες του σταδίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ο Αρίφ Κιριτζί, 42 ετών, έχει βρει καταφύγιο στο ίδιο στάδιο από τότε που, σκάβοντας στα χαλάσματα, κατάφερε να βγει ο ίδιος και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από τα ερείπια του σπιτιού τους την ημέρα του σεισμού. Δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει να κάνει ντους ούτε, όπως πολλοί άλλοι στον καταυλισμό με τους οποίους συνομίλησε το Reuters, να αλλάξει ρούχα.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), ακόμα νοτιότερα προς τα συριακά σύνορα, μπορεί να δει κανείς περισσότερες χημικές τουαλέτες συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι λένε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες.

Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, δήλωσε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδρογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών».

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση υδρογενών ασθενειών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy