Τουρκία εκλογές: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν

Αντιπρόεδροι της Τουρκίας αν εκλεγεί θα είναι οι δύο δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας Ιμάμογλου και Γιαβάς

Αντιπρόεδροι της Τουρκίας αν εκλεγεί θα είναι οι δύο δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας Ιμάμογλου και Γιαβάς

“Κλείδωσε» το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε εκλογές στις 14 Μαΐου, ενώ η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε επίσημα τον κοινό υποψήφιο, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Για την επίτευξη της συμφωνίας προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και πιέσεις για να καταλήξουν   σε έναν συμβιβασμό. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος “Του Καλού δρόμου” Μεράλ  Ακσενέρ  ζητούσε την υποψηφιότητα για την προεδρία είτε του δημάρχου  Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου , είτε του Γιαβάς δημάρχου Άγκυρας. Εγκατέλειψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης  για να επιστρέψει δύο μέρες αργότερα    στην συμμαχία των «6» αποδεχόμενη ως επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, με την προϋπόθεση ότι  θα αναλάβουν ισχυροί αντιπρόεδροι οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου και της Αγκυρας, Γιαβάς.

Έτσι, από σήμερα ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τον Κιλιτσντάρογλου ως ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, αλλά και τους δύο δημάρχους, που είναι πολύ δημοφιλείς στο τουρκικό εκλογικό σώμα, που θα εμφανίζονται στο πλευρό του Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου είπε κάνοντας την ανακοίνωση: «Θεωρώ καθήκον μας την ανακοίνωση τους αποτελέσματος των συναντήσεων μας και των συσκέψεων μας. Ο κύριος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υποψήφιος μας για την προεδρία! Του εύχομαι καλή επιτυχία. Ελπίζω μετά τις εκλογές να του ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία. Θα δούμε όμορφες ημέρες, θα είναι ηλιόλουστες. Ζητω η ελευθερία. Θα έρθουν οι όμορφες ημέρες, θα είναι ηλιόλουστες, ελεύθερες, όμορφες».

Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε «αλλαγή» με τον Ιμάμογλου και τον Γιαβάς στο πλευρό του ως μελλοντικοί αντιπρόεδροι.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Μαζί με τους δυο αξιότιμους φίλους μου , με τον κύριο Εκρέμ Ιμάμογλου και τον κύριο Μανσούρ Γιαβάς ξεκινήσαμε μια πορεία. Ο δρόμος μας ας είναι φωτεινός. Θέλουμε να ζήσουμε σε ηρεμία, θέλουμε να ζήσουμε όλοι μαζί. Σήμερα βρίσκομαι όχι μόνο ως υποψήφιος, αλλά και ως εκπρόσωπος της αλλαγής! Ενωμένοι θα νικήσουμε. Ενωμένοι θα νικήσουμε! Σας είχα πει πως θα ξεκινήσουμε… Αγαπημένε μου λαέ με το καλό. Ξεκινάμε!».

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy