Τουρκία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές με αιχμηρά αντικείμενα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ

Τα όρια του σκανδάλου αγγίζουν πια όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και συγκεκριμένα με τις καταστροφές στην Αγία Σοφία, χωρίς να υπάρχει καμία προστασία από τους υπεύθυνους για την προστασία του μνημείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, κάνει λόγγο για «ρεζίλι» και μιλά επικριτικά για τους υπεύθυνους και την έλλειψη μέτρων προφύλαξης, καθώς τα βίντεο και οι φωτογραφίες αποδεικνύουν τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί η Αγία Σοφία από τουρίστες, αλλά και ντόπιους επισκέπτες. Ετσι, οι αποκαλύψεις και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αρχίζουν και προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στην Τουρκία. Μάλιστα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Μπιργκιούν, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και “φαγώθηκαν” στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Βίντεο δείχνει καταστροφές στη στήλη στήριξης

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του που δείχνει τουρίστες να βανδαλίζουν τον ιστορικό ναό. Το βίντεο δείχνει ότι στη στήλη στήριξης φαίνονται graffiti με ονόματα, σχήματα… καρδούλας που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο. Ο Γιασάρ δείχνει τον χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται η καταστροφή και επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Μάλιστα επικρίνει τους υπευθύνους για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης, ενώ μιλά για δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές» ανέφερε.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy