Το ρούβλι αποδυναμώνεται, οι μετοχές Gazprom επεκτείνουν τις απώλειες

Οι μετοχές των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom ακολούθησαν αποκλίνουσες πορείες την Παρασκευή

Οι μετοχές των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom ακολούθησαν αποκλίνουσες πορείες την Παρασκευή

Οι μετοχές των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom ακολούθησαν αποκλίνουσες πορείες την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στις αντίθετες αποφάσεις των δύο εταιρειών για μερίσματα, ενώ το ρούβλι υποχώρησε απότομα από τα υψηλά επίπεδα επτά ετών που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, στις 10:16 ώρα Κύπρου, οι μετοχές του γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom υποχώρησαν κατά 6,9%, επεκτείνοντας τις βαριές απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού αποφάσισε να μην πληρώσει μέρισμα για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, η οποία ενέκρινε πληρωμές μερισμάτων για το 2021 μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, κέρδισαν έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 4,6%.

Το ρούβλι ήταν κατά 2,7% χαμηλότερο έναντι του δολαρίου στα 52,84 και είχε χάσει 2,2% για να διαπραγματευτεί στα 54,85 ​​έναντι του ευρώ.

Το ρούβλι έγινε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, ενισχυμένο από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα μέτρα περιελάμβαναν περιορισμούς στα ρωσικά νοικοκυριά που αποσύρουν αποταμιεύσεις σε ξένο νόμισμα.

Το ισχυρό ρούβλι έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων και των εταιρειών που εστιάζουν στις εξαγωγές, επειδή μειώνει το εισόδημα της Ρωσίας από την πώληση εμπορευμάτων και άλλων αγαθών στο εξωτερικό για δολάρια και ευρώ.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν, διευρύνοντας τις απώλειες της Πέμπτης.

Ο δείκτης RTS σε δολάριο υποχώρησε 2,7% στις 1.309,4 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν χαμηλότερος κατά 0,3% στις 2.198,3 μονάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy