Το Ρωσικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την καταλληλότητα της νέας πρέσβειρας ων ΗΠΑ στη Ρωσία

Ζαχάροβα: «Θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε μας; Όχι σε κάποιο φιλοπόλεμο κέντρο ερευνών;»

Ζαχάροβα: «Θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε μας; Όχι σε κάποιο φιλοπόλεμο κέντρο ερευνών;»

Ρωσία αμφισβήτησε την Πέμπτη (15/12) την καταλληλότητα της Λιν Τρέισι η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως επόμενη Πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα σε ένα σκληροπυρηνικό κέντρο σκέψης.

Ζαχάροβα: «Θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε μας; Όχι σε κάποιο φιλοπόλεμο κέντρο ερευνών;»Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως σχόλια της Τρέισι στα ΜΜΕ και σε μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ δείχνουν πως θεωρεί ότι πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας είναι ο δρόμος μπροστά για τις διμερείς σχέσεις. Είπε πως η Τρέισι είχε επισημάνει επίσης την ανάγκη για επαφές με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

«Θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε μας; Όχι σε κάποιο φιλοπόλεμο κέντρο ερευνών;» είπε η Ζαχάροβα.

Ένας Πρέσβης πρέπει να επιδεικνύει ετοιμότητα να εργαστεί εποικοδομητικά προκειμένου να αποφευχθεί μια «ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με τη χώρα μας», είπε.

Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει ότι δέχεται την Τρέισι, που ήταν Πρέσβης στην Αρμενία το 2019, ώστε η τελευταία να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η Τρέισι δήλωσε προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα πως ο «αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας» που εξαπέλυσε η Ρωσία θρυμμάτισε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πως η Ουάσινγκτον επιβάλλει οικονομικά κόστη χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα ως απάντηση.

Είπε πως θα εργαστεί προκειμένου να παραμείνουν στο προσκήνιο αντιπολιτευόμενοι όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, και να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης πως τα σχέδια των ΗΠΑ να παράσχουν συστήματα πυραύλων Patriot στην Ουκρανία αποτελούν πρόκληση και μια περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής ανάμιξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η Μόσχα συνιστά στην Ουάσινγκτον να «βγάλει τα σωστά συμπεράσματα» από τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που προμηθεύουν οι ΗΠΑ θα αποτελούσε νόμιμο στόχο για τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι το Βατικανό ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα που είπε πως οι Ρώσοι στρατιώτες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες είναι «οι πιο βάναυσοι» μαχητές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία θεωρεί τώρα το θέμα λήξαν και ελπίζει για έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και στο Βατικανό.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy