Το Πεκίνο προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις “ολικής περικύκλωσης” της Ταϊβάν

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που άρχισε σήμερα η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν στοχεύουν σε “ολική περικύκλωση” της νήσου, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

“Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση” της Ταϊβάν, διευκρίνισε το CCTV.

Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ασκήσεων δεν είναι γνωστή.

Το πιο στενό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν ανάμεσα στις κινεζικές ακτές και τη νήσο είναι περίπου 130 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το CCTV, για τις ασκήσεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί κυρίως αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, καταδιωκτικά αεροσκάφη και εφοδιαστικά.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Αμερικανός Βουλευτής δεσμεύτηκε σήμερα να συμβάλει για την παροχή εκπαίδευσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και για την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων.

Μιλώντας σε γεύμα στην Ταϊπέι που παρέθεσε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν στη δικομματική του αντιπροσωπεία, ο Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι βρίσκονταν εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά την Ταϊβάν και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες.

“Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (των Αντιπροσώπων), υπογράφω όλες τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ταϊβάν, και σας υπόσχομαι κυρία Πρόεδρε ότι θα παραδώσουμε αυτά τα όπλα”, δήλωσε.

Η Ταϊβάν είχε από πέρυσι διαμαρτυρηθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να πάρετε τα όπλα που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας”, σημείωσε ο Μακόλ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος.

“Και θα παράσχουμε εκπαίδευση στον στρατό σας -όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. “Η προβολή αδυναμίας προκαλεί μόνον επίθεση και σύγκρουση. Η προβολή δύναμης παρέχει αποτροπή και προάγει την ειρήνη”, πρόσθεσε.

Μολονότι αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ τερματίστηκε το 1979, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, μια στενή στρατιωτική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει και οι ΗΠΑ είναι η κύρια ξένη πηγή όπλων για την Ταϊβάν.

Η Κίνα περιγράφει την Ταϊβάν ως το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το θέμα αυτό αποτελεί συνεχή πηγή τριβών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων την επομένη της επιστροφής στην Ταϊπέι της προέδρου της Ταϊβάν  από τις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί ότι η νήσος αποτελεί κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy