Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ο Πούτιν απείλησε τον Μπ. Τζόνσον με πιθανή εκτόξευση πυραύλων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι γνωρίζει προσωπικά το περιεχόμενο εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Επισήμως άλλη μια φορά επαναλαμβάνω: είναι ψέματα, δεν υπήρξε ουδεμία απειλή με πυραύλους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι γνωρίζει προσωπικά το περιεχόμενο εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Επισήμως άλλη μια φορά επαναλαμβάνω: είναι ψέματα, δεν υπήρξε ουδεμία απειλή με πυραύλους».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «ψέματα» τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε απειλήσει κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους στις 2 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, αναφερόμενος σε πιθανή εκτόξευση πυραύλων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι γνωρίζει προσωπικά το περιεχόμενο εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Επισήμως άλλη μια φορά επαναλαμβάνω: είναι ψέματα, δεν υπήρξε ουδεμία απειλή με πυραύλους».«Όσα είπε ο κ. Τζόνσον δεν είναι αλήθεια, ακριβέστερα είναι ψέματα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένα «συνειδητό ψέμα» του κ. Τζόνσον, επομένως γεννάται το ερώτημα «για τους λόγους να εκθέσει αυτού του είδους την εκδοχή των γεγονότων», είτε όντως ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας «δεν κατανόησε στην πραγματικότητα τι του έλεγε ο Β. Πούτιν», επομένως «καθίστανται λίγο άβολα τα πράγματα για τους συνομιλητές του προέδρου μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι γνωρίζει προσωπικά το περιεχόμενο εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Επισήμως άλλη μια φορά επαναλαμβάνω: είναι ψέματα, δεν υπήρξε ουδεμία απειλή με πυραύλους». Μιλώντας για τις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Πούτιν, είπε ο Πεσκόφ, «επεσήμανε ότι σε περίπτωση εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ η εν δυνάμει εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών ή αμερικανικών πυραύλων στα σύνορά μας θα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα φθάνει στη Μόσχα σε μερικά λεπτά». Εάν αυτή η φράση, συνέχισε, «έγινε κατ’ αυτόν τον τρόπο κατανοητή…, πρόκειται για μια πολύ αδέξια κατάσταση».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου BBC «Ο Πούτιν κατά της Δύσης», από το οποίο προέρχονται και οι δηλώσεις Μπ. Τζόνσον, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και θα προβληθεί απόψε, εφόσον είναι στο ίδιο κλίμα.

«Δεν μπορούμε να αντιδρούμε στην κυκλοφορία ταινιών στο BBC. Θα δούμε τι λέγεται εκεί. Αντιδράσαμε σε αυτό το επεισόδιο, το οποίο τώρα έντονα συζητείται στη Μ. Βρετανία. Σας μίλησα κατηγορηματικά γι’ αυτό το επεισόδιο. Εάν η υπόλοιπη ταινία είναι στο ίδιο κλίμα, τότε δεν σας συμβουλεύω να χάσετε τον χρόνο σας χωρίς λόγο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους, όταν δέχθηκε σχετικά ερωτήματα κατά την τακτική ημερήσια ενημέρωση των συντακτών.

Τι ισχυρίστηκε ο Μπ.Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον «απείλησε» μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία, λέγοντάς του πως «μ’ έναν πύραυλο, θα χρειαστεί μόλις ένα λεπτό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι γνωρίζει προσωπικά το περιεχόμενο εκείνης της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Επισήμως άλλη μια φορά επαναλαμβάνω: είναι ψέματα, δεν υπήρξε ουδεμία απειλή με πυραύλους».Στο ντοκιμαντέρ των τριών επεισοδίων, το πρώτο από τα οποία θα μεταδοθεί απόψε, Δευτέρα (30/1) από το δεύτερο κανάλι του BBC, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται σε «πολύ μακροσκελή» συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.

Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο κ. Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.

«Μου είπε: “Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα. Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε “Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου “θα πολεμήσουν”, μου απάντησε “η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν”. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο κ. Γουάλας.

«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν “Βράνιε” στα ρωσικά. “Βράνιε” σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».

«Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: “Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα”. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, διατείνεται ο κ. Γουάλας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy