Τέλος η ανταρσία «οπερέτα» της Wagner

Γ.Πριγκόζιν: «Παραδιδόμαστε και θέτουμε τις τύχες μας στη διάθεση του Β.Πούτιν»

Γ.Πριγκόζιν: «Παραδιδόμαστε και θέτουμε τις τύχες μας στη διάθεση του Β.Πούτιν»

Η  άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων της Wagner και την διάθεση της τύχης του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Γ.Πριγκόζιν στα χέρια του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, σηματοδοτεί  το τέλος της ανταρσίας-οπερέτα που κράτησε λιγότερο από 24 ώρες και αναστάτωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Γ.Πριγκόζιν: «Παραδιδόμαστε και θέτουμε τις τύχες μας στη διάθεση του Β.Πούτιν»Ο Γεβγένι Πριγκόζιν επιβεβαίωσε  ότι οι ένοπλοι της ομάδας Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους, για να «αποφύγουν την αιματοχυσία», αλλά ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι η άνευ όρων παράδοση της Wagner και του ίδιου του Πριγκόζιν στον Β.Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να καταστείλει αναίμακτα μια αναταραχή.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο επικεφαλής της Wagner αποδέχθηκε την πρότασή του να υποχωρήσει.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Πριγκόζιν σε μήνυμα του επιβεβαίωσε τις παραπάνω ανακοινώσεις ώστε να μην προκληθεί η «αιματοχυσία» και συγκεκριμένα «έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα».

Τι δήλωσε ο Πριγκόζιν:

«Επρόκειτο να διαλύσουν την PMC Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου στην Πορεία της Δικαιοσύνης.

Σε μια μέρα, φτάσαμε σχεδόν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Σε αυτό το διάστημα, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας.

Τώρα, ήρθε η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό, κατανοώντας την ευθύνη, γυρνάμε πίσω τις συνοδείες μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο.»

Νωρίτερα  όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ  ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner.

Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti. Μάλιστα το Ria Novosti αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγένι Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο Λευκορώσος πρόεδρος πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι ο Λουκασένκο ήταν ο πρώτος από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν με τους οποίους επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας φέρεται να έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να έχει καταφέρει να πείσει τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner προκειμένου να σταματήσει η ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον Πούτιν.

Ψευδείς ειδήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα όσα μεταδίδονται από διεθνή , ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ για δήθεν «πορεία προς την Μόσχα» των στασιαστών, ήταν ψευδή γεγονότα ή απλά fake news.

Η απόσταση από εκεί που στασίασαν τα στελέχη της Wagner (Rostov-on-Don, όπου είχαν αποσυρθεί), μέχρι την Μόσχα, είναι  800 χλμ. και δεν επρόκειτο να φτάσουν ποτέ. Και από το Βορονέζ ακόμα είναι 600 χλμ.

 

Οι μισθοφόροι της Wagner δεν επρόκειτο  να κάνουν τίποτε περισσότερο και η ανταρσία τους θα κατέληγε  σε αυτοκτονία. Καθώς έχουν απομείνει περί τις 20.000 πρώην κατάδικοι που έχουν απελευθερωθεί υπό την ηγεσία Γ.Πριγκόζιν  και δεν διαθέτουν φυσικά, ούτε τα μέσα, ούτε την δύναμη για να προχωρήσουν και να πάνε κάπου αλλού στην αχανή Ρωσία.

Πολύ περισσότερο να προελάσουν προς την Μόσχα, όπως ανέφεραν κάποια διεθνή ΜΜΕ.

Ούτε «σκάβουν χαρακώματα έξω από την Μόσχα», ούτε «προελαύνει η Wagner», ούτε και ισχύουν τέτοιες πληροφορίες  .

Κανέναν αυτοκινητόδρομος της Μόσχας δεν είχε  κλείσει, ούτε φυσικά «Η Μόσχα οχυρώνεται». Είναι μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού και ουδείς ασχολείται με την Wagner στην πρωτεύουσα.

Αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα: Ο Γ.Πριγκόζιν είναι ο πρώτος που στασίασε στην Ρωσία μετά τον Αύγουστο του 1991, έστω και αν δεν είναι κρατικός αξιωματούχος, οπότε είχε γίνει πραξικόπημα στην Μόσχα για επανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε, οκτώ ανώτεροι Σοβιετικοί αξιωματούχοι κινητοποίησαν στρατιωτικές μονάδες και βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο με άρμα μάχης για να αναγκάσουν σε παραίτηση τον ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (19 Αυγούστου 1991) και να αποτρέψουν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με επικεφαλής τον αρχηγό της KGB και τον υπουργό Άμυνας που έκριναν το πραξικόπημα ως το έσχατο μέσο «διάσωσης» της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά φυσικά απέτυχαν.

Πόσο πιθανό είναι να πετύχει ένας πρώην εστιάτορας με μερικές χιλιάδες καταδίκων ως στρατό;

Η βασική αιτία είναι η σύγκρουση του Γ.Πριγκόζιν με τον υπουργό Άμυνας Σ.Σοιγκού και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γ.Γερασίμοφ.

Οι τελευταίοι πέρασαν ένα διάταγμα,  που διέταζε όλα τα στελέχη της Wagner και των λοιπών μικρότερων ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας να υπογράψουν απ’ ευθείας σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «εθνικοποιώντας» πρακτικά την Wagner και αφαιρώντας από τον Γ.Πριγκόζιν την δυνατότητα ελέγχου (πρόσληψης, αμοιβών, απόλυσης κλπ.) των μισθοφόρων του.

Αυτή ήταν η αφορμή για την πρωτοφανή ανταρσία που πρώτα και κύρια πλήττει το κύρος της ίδιας της Ρωσίας και δευτερευόντως του Β.Πούτιν.

Η αιτία όμως προϋπήρχε: Ο Β.Πούτιν είχε αποφασίσει «να τελειώνει» με τον Γ.Πριγκόζιν από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας μέσα από μία ερώτηση κατάλαβε πως ο Πούτιν μαζί με τον Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, ήταν έτοιμοι «να τον τελειώσουν».

Συγκεκριμένα, ο Πριγκόζιν αναφέρει πως έλαβε μία ερώτηση του Τύπου, όπου το alter ego του Πούτιν με τον τρόπο που απάντησε, αποκάλυψε το σχέδιο τους για υπονόμευση και εξουδετέρωση της ομάδας Wagner.

Η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα αίτημα για σχόλιο στις 16 Μαρτίου που φέρεται ότι έγινε από την ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε εάν ο Πριγκόζιν γνώριζε τις υποτιθέμενες συζητήσεις μεταξύ Πούτιν και Πατρούσεφ σχετικά με το μέλλον του ομίλου Wagner.

Η ρωσική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συζητήσεις κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram.

Σύμφωνα με αυτές ο Πατρούσεφ ανέφερε στον Πούτιν ότι «δεν θα μείνει τίποτα» από τη Wagner σε ενάμιση έως δύο μήνες».

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο Πατρούσεφ σχολίασε ότι μετά την καταστροφή της Wagner στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν θα προσπαθήσει «να ενώσει τους πρώην και εναπομείναντες ενεργούς μαχητές της Wagner με ένα τραβηγμένο πρόσχημα, να τους εξοπλίσει και να τους στείλει στο έδαφος της Ρωσίας προκειμένου να καταλάβει την εξουσία στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία με μια πιθανή προέλαση στο εσωτερικό».

Η ανάρτηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πατρούσεφ  είχε ήδη διατάξει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των κινήσεων πρώην μαχητών της Wagner και ότι ο Πούτιν σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε με αυτό το βήμα, και ευχαρίστησε τον Πατρούσεφ για τις προσπάθειές του  να «εξουδετερώσει τη Wagner γενικότερα και τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν ειδικότερα».

Αντιδρώντας, το «αφεντικό» της Wagner, αφότου δημοσίευσε την ερώτηση δίνοντας της υπόσταση, ανήρτησε ηχητική απάντηση, δηλώνοντας ότι δεν έχει ακούσει για τις φερόμενες συζητήσεις Πατρούσεφ – Πούτιν στα κανάλια του Telegram, ενώ παρατήρησε ότι «οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να εργάζονται για την εξουδετέρωση απειλών για τη Ρωσία απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Το πραξικόπημα του 1991 στην καρδιά της Μόσχας διήρκεσε τρεις ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy