Τα απόρρητα έγγραφα «καίνε» τις ΗΠΑ: Παρακολουθούν τις συμμαχικές κυβερνήσεις για την στάση τους στην ουκρανική σύγκρουση!

Σύμφωνα με την Washington Post υπάρχουν εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες για το πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν φίλους και εχθρούς»

Σύμφωνα με την Washington Post υπάρχουν εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες για το πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν φίλους και εχθρούς»

Η διαρροή των δεκάδων απόρρητων εγγράφων, των περιβόητων πλέον «UkraLeaks», εξέθεσε ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ, καθώς αποκαλύπτουν πέραν των ευαίσθητων πληροφοριών, για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, για σχέδια και τακτικές όπως και για ειδικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟϊκών κομάντος, ότι η αμερικανική CIA παρακολουθούσε συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει η Washington Post!

Σύμφωνα με την Washington Post υπάρχουν εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες για το πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν φίλους και εχθρούς»Στο άρθρο με τίτλο «Η διαρροή απόρρητων εγγράφων εκθέτει τις ΗΠΑ ότι κατασκοπεύουν εχθρούς και συμμάχους», αναφέρεται στο πώς έγιναν οι παρακολουθήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και πώς οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ακόμα και τους συμμάχους τους γιατί προφανώς δεν εμπιστεύονται ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν μία κατάσταση η οποία αφορά κυρίως αμερικανικά συμφέροντα.

«Από το Σάββατο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι ξένοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να καταλάβουν πως δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες κατέληξαν στο διαδίκτυο, μένοντας άναυδοι -και ορισμένες φορές εξοργισμένοι- με τις εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες που παρείχαν τα έγγραφα για το πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν φίλους και εχθρούς», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο, αρκετά από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν ως αποδέκτη ενημέρωσης τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό, Μαρκ Μίλεϊ, και άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά ήταν διαθέσιμα και σε άλλο προσωπικό των ΗΠΑ και συμβασιούχους υπαλλήλους με διαβάθμιση διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Άλλα έγγραφα περιλαμβάνουν αναλύσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Ρωσία και αρκετές άλλες χώρες, όλες βασισμένες σε πληροφορίες προερχόμενες από διαβαθμισμένες πηγές.

Έγγραφα αποκαλύπτουν πως η CIA στρατολογεί κατασκόπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις ηγετών από όλο τον κόσμο!

Έτσι λοιπόν, η CIA έχει στρατολογήσει κατασκόπους οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες,  ηγετών από όλο τον κόσμο, ωτακουστών που αποκαλύπτουν ότι ένας Ρώσος μισθοφόρος προσπάθησε να αποκτήσει όπλα από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, και να μάθει τι είδους δορυφορικό οπτικό υλικό χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και μίας προηγμένης τεχνολογίας η οποία, σπάνια, ενδεχομένως ποτέ στο παρελθόν, να έχει δημοσιοποιηθεί.

Αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τη ζημιά από τις αποκαλύψεις, και αρκετοί αναρωτιούνταν πως έγιναν αυτές οι αποκαλύψεις χωρίς να γίνουν γνωστές για πολύ καιρό.

Φωτογραφίες αρκετών δεκάδων σελίδων απόρρητων εγγράφων, οι οποίες φαίνεται να έχουν τυπωθεί και μετά να έχουν τοποθετηθεί σε ένα αρχείο, δημοσιοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου, σε μία δημοφιλή πλατφόρμα chat με παιχνίδια. Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν από έναν χρήστη σε έναν διακομιστή με το όνομα «Wow Mao».

Όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι σε συνέχεια των αποκαλύψεων η ηγεσία του Πενταγώνου απαγόρευσε τη ροή πληροφοριών την Παρασκευή. Ο ένας παρουσίασε αυτή την απαγόρευση ως ασυνήθιστα αυστηρή και δήλωσε ότι δείχνει ένα υψηλό επίπεδο πανικού μεταξύ της ηγεσίας του Πενταγώνου.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ανησυχεί ότι εάν η Ουάσιγκτον απαγορεύσει την πρόσβαση των συμμάχων σε μελλοντικές εκθέσεις πληροφοριών, αυτό θα τους άφηνε στο σκοτάδι.

Πολλά από τα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν την διαβάθμιση «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένα κράτη.

Ωστόσο άλλα, είναι σαφές ότι έχουν δοθεί σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της συμμαχίας των πέντε (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Ορισμένα έγγραφα περιλαμβάνουν πληροφορίες των ΗΠΑ για τη δράση της Βρετανίας και του Καναδά, κάτι που σημαίνει ότι οι αρνητικές συνέπειες της διαρροής δεν θα περιορισθούν μόνο στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να το  διαχειριστούμε καλά, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Υπάρχουν πολλοί φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται», δήλωσε ένας δεύτερος στρατιωτικός αξιωματούχος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή. Η υπεύθυνη για το θέμα, εκπρόσωπος Τύπου, αρνήθηκε να σχολιάσει, πού δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα γνωστά αντίτυπα των φωτογραφιών.

Η πλήρης έκταση της διαρροής είναι ακόμα ασαφής. Ο δεύτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ό,τι έχει εμφανισθεί στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μίας διαρροής από μία σειρά εγγράφων, αλλά οι αξιωματούχοι δεν ήταν ακόμη βέβαιοι γι’ αυτό.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε πολλές πηγές δεν είναι κρυφό. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτές οι λεπτομερείς αποκαλύψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να ματαιώσει ορισμένες οδούς συλλογής πληροφοριών.

Για παράδειγμα, το έγγραφο της 23ης Φεβρουαρίου σχετικά με το πεδίο μαχών κατονομάζει μία από τις πηγές του ως «LAPIS time-series video».

Αξιωματούχοι, γνώστες της τεχνολογίας, την περιγράφουν ως ένα προηγμένο δορυφορικό σύστημα το οποίο επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση των αντικειμένων στο έδαφος και ότι αυτή η πηγή, τώρα, θα μπορούσε να είναι πιο ευάλωτη σε ρωσικές παρεμβολές ή παρεμβάσεις.

Επίσης αναφέρουν ότι το LAPIS ήταν μεταξύ των πιο προστατευμένων εργαλείων του οπλοστασίου συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα έγγραφα, καταδεικνύουν επίσης, αυτό που εδώ και καιρό έχει γίνει κατανοητό, αλλά ποτέ δεν έχει αναφερθεί δημοσίως ξεκάθαρα:

ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο στρατό της Ρωσίας και τους διοικητές του, τόσο βαθιά, που μπορούν να προειδοποιούν την Ουκρανία εκ των προτέρων για επιθέσεις και να εκτιμούν με αξιοπιστία την ισχύ και την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων.

Μία σελίδα από αυτές που διέρρευσαν, αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε στείλει σχέδια για να χτυπηθούν οι θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων σε δύο τοποθεσίες σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία του Φεβρουαρίου και ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί σχεδίαζαν επιθέσεις σε μία σειρά ενεργειακών εγκαταστάσεων και γεφυρών της Ουκρανίας.

Τα έγγραφα αναφέρονται σε πολυάριθμες επιτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Αλλά δείχνουν, επίσης, πόσο έχουν μειωθεί οι ουκρανικές δυνάμεις, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σε πόλεμο.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Wagner έχει επιδιώξει να αγοράσει όπλα από την Τουρκία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, προσωπικό της Wagner «συναντήθηκε με τουρκικές επαφές προκειμένου να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για τη δράση της Vagner στο Μάλι και την Ουκρανία» αναφέρει μία έκθεση, χρησιμοποιώντας διαφορετική ορθογραφία για το όνομα της οργάνωσης.

Η έκθεση αναφέρει επιπλέον ότι ο προσωρινός πρόεδρος, Ασιμί Γκοϊτά, «έχει επιβεβαιώσει ότι το Μάλι θα μπορούσε να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό της Wagner».

Είναι ασαφές από την έκθεση, τι ενδεχομένως να γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση για αυτές τις προσπάθειες της Wagner ή αν ήταν επιτυχείς.

Όπως και με την έκθεση σχετικά με τις συναντήσεις στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία, αναφέρουν ως πηγές «ηλεκτρονικές εκπομπές», μία αναφορά σε ηλεκτρονικούς ωτακουστές και υποκλοπές συνομιλιών.

Οι αξιωματούχοι, γενικά, τις θεωρούν μεταξύ των πιο παραγωγικών μέσων συγκέντρωσης πληροφοριών, αλλά είναι ενδεχομένως ευπαθείς εφόσον αποκαλυφθούν.

Η αρχική πηγή διαρροής παραμένει ασαφής. Η Washington Post έχει εξακριβώσει την ταυτότητα του χρήστη ο οποίος μοιράσθηκε τις φωτογραφίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που σύμφωνα με έναν έλεγχο προηγούμενων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια.

Ένας λογαριασμός στο Twitter που έχει τον ίδιο χρήστη και την ίδια φωτογραφία με τον λογαριασμό που αποκάλυψε τις πληροφορίες, έγραψε την Παρασκευή ότι «δημοσιοποίησε κάποιες πληροφορίες που είχε βρει σε έναν διακομιστή που τώρα έχει απαγορευθεί». Οι προσπάθειες της εφημερίδας να έρθουν σε επαφή με συγγενείς του προσώπου δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Περίπου πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά σε ένα σπίτι της μητέρας του χρήστη, ένα χτύπημα στην πόρτα έμεινε αναπάντητο, ενώ οι γονείς δεν απάντησαν σε τηλέφωνα και μηνύματα!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy