Συνάντηση Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν-Ερντογάν σήμερα στην Τουρκία

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων που διαλύθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αναφέρει το Reuters.

«Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα βήμα στην προσπάθεια του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αποκαταστήσει την εικόνα του πέρα από τον Κόλπο και πραγματοποιείται καθώς ο Ερντογάν αναζητά οικονομική υποστήριξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της δοκιμαζόμενης οικονομίας της Τουρκίας ενόψει των σκληρών εκλογών για την προεδρία της χώρας»

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στη Σαουδική Αραβία μετά από πολύμηνη προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της τουρκικής δίκης για τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος και ο de facto ηγέτης του Ριάντ θα συζητήσουν “σε ποιο πολύ υψηλότερο επίπεδο” μπορούν να φτάσουν τους δεσμούς τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη αναμένεται να φέρει «μια πλήρη ομαλοποίηση και αποκατάσταση της προ κρίσης περιόδου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μια νέα εποχή θα ξεκινήσει».

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον διάδοχο στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες το απόγευμα. Δεν έχουν προγραμματιστεί δημόσιες δηλώσεις.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς στο εμπόριο, τις πτήσεις και την προβολή τηλεοπτικών σειρών, ενώ η αμοιβαία αρνητική κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης έχει επίσης σταματήσει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν συμφωνίες για την ενέργεια, την οικονομία και την ασφάλεια, ενώ σχεδιάζεται επίσης σχέδιο εισόδου σαουδαραβικών κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας, είπε ο αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy