Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους

Το Γερμανικό πρακτορείο σημειώνει πως υπάρχει πρόβλημα καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ

Το Γερμανικό πρακτορείο σημειώνει πως υπάρχει πρόβλημα καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεσμούς, με κοινή δήλωσή τους που υπογράφηκε σήμερα (10/1) στις Βρυξέλλες.

Το Γερμανικό πρακτορείο σημειώνει πως υπάρχει πρόβλημα καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕΗ συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της συμμαχίας, δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους τρεις αξιωματούχους μερικές ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, για να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις τους.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος Πούτιν ήθελε να πάρει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και να μας διχάσει. Έχει ξεκάθαρα αποτύχει και στα δύο», τόνισε.

Η σημερινή Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι μια νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, με τη δέσμευση να βελτιωθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με στόχο την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επίσης στόχο να συνεργασθούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το διάστημα, την ξένη ανάμιξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως η ουσιαστική επέκταση της επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς εμπεριέχει προκλήσεις, καθώς η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της ΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy