Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ η Ουγγαρία :Επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσική τράπεζα στην Βουδαπέστη

Πρόκειται για τη αναπτυξιακή τράπεζα της πρώην ΕΣΣΔ - «Κατασκοπεύει την Ευρώπη» λένε οι Αμερικανοί

Πρόκειται για τη αναπτυξιακή τράπεζα της πρώην ΕΣΣΔ - «Κατασκοπεύει την Ευρώπη» λένε οι Αμερικανοί

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (ΔΤΕ), που είχε ιδρυθεί τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης για να αποτελέσει την αναπτυξιακή τράπεζα των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η οποία έχει έδρα στην Βουδαπέστη.

Πρόκειται για τη αναπτυξιακή τράπεζα της πρώην ΕΣΣΔ - «Κατασκοπεύει την Ευρώπη» λένε οι ΑμερικανοίΣτην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρο» την Ουγγαρία και ειδικότερα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β.Όρμπαν καθώς δεν μπορούν να «χωνέψουν» το γεγονός ότι, δεν υπακούει στις εντολές τους και συνεχίζει να έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία, έχοντας έτσι πρόσβαση σε άφθονη φθηνή ενέργεια.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν βίωσε ενεργειακή κρίση και η οικονομία της δεν υπέστη πλήγματα λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων που εφάρμοσαν οι υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Το 2019, η τράπεζα μετέφερε την έδρα της από τη Μόσχα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και Βουλγαρία αποχώρησαν από τη ΔΤΕ (International Investment Bank) μετά την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουγγαρία είναι η μοναδική εναπομείνασα χώρα μέλος της ΕΕ ή/και του NATO στον θεσμό.

Η επιβολή των κυρώσεων ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ουγγαρία, τον Ντέιβιντ Πρέσμαν.

«Η επιλογή της Ουγγαρίας να φιλοξενεί την τράπεζα —στο έδαφος της ΕΕ και του NATO— εγείρει τεράστια ανησυχία», είπε ο κ. Πρέσμαν σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως η παρουσία και μόνο της τράπεζας στη Βουδαπέστη επιτρέπει στη Ρωσία να «επεκτείνει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη» και ανοίγει τον δρόμο ώστε η Μόσχα να ασκεί «κακόβουλη επιρροή» στην κεντρική Ευρώπη και στα δυτικά Βαλκάνια.

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες έχουν επίσης στο στόχαστρο τρία κορυφαία στελέχη της ΔΤΕ, δύο Ρώσους κι έναν Ούγγρο.

Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις σημαίνουν πως τυχόν λογαριασμοί και πόροι που συνδέονται με τον θεσμό ή τα στελέχη του στην αμερικανική δικαιοδοσία θα δεσμευτούν, ενώ στα πρόσωπα που επιβλήθηκαν τα τιμωρητικά μέτρα απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν παραλυτικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών θεσμών, δεδομένου του κεντρικού ρόλου των ΗΠΑ στο διεθνές τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο κ. Όρμπαν,  συνεχίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σίγιαρτο επισκέφθηκε τη Μόσχα μόλις προχθές Τρίτη, για να υπογράψει συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια ενέργειας. Επρόκειτο για το τέταρτο ταξίδι του κ. Σίγιαρτο στη Ρωσία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χθες Τετάρτη, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Αλέινικ επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη κατόπιν πρόσκλησης του κ. Σίγιαρτο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy