Στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αναφέρονται σε άρθρα τους οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας

Η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πολιτική-διπλωματική διευθέτηση «της ουκρανικής κρίσης, ωστόσο οι ειρηνευτικές συνομιλίες διακόπηκαν κάθε άλλο παρά από εμάς τον Απρίλιο του 2022», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε άρθρο του για την κινεζική «Λαϊκή Ημερησία», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενόψει της σημερινής υποδοχής στο Κρεμλίνο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίν.

«Το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ετοιμότητα για σοβαρή συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί», υποστήριξε ο Β. Πούτιν, ο οποίος ευχαρίστησε την Κίνα «για την ισορροπημένη της γραμμή ως προς τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, για την κατανόηση της προϊστορίας και των πραγματικών αιτίων τους» και την κάλεσε «να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην υπόθεση της διευθέτησης».

Με αντίστοιχο άρθρο του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», ο Πρόεδρος της Κίνας επανάφερε την κινεζική πρόταση για το θέμα, εκτιμώντας ότι «αντανακλά στο μέγιστο βαθμό την ενότητα των απόψεων της διεθνούς κοινότητας για την υπέρβαση της ουκρανικής κρίσης».

«Μια λογική διέξοδος από την κατάσταση» και «η οδός για μια σταθερή ειρήνη» θα βρεθούν, υποστήριξε, εάν όλες οι πλευρές καθοδηγούνται από την αρχή της κοινής και σταθερής ασφάλειας, εάν συνεχίσουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις σε ισότιμη, λογική και πραγματιστική μορφή, εξέφρασε την πεποίθησή του ο Σι, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε ότι «τα δύσκολα προβλήματα δεν έχουν απλές λύσεις».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι «η κρίση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε και επιμελώς υποδαυλίζεται από δυτικές χώρες, είναι η πιο προφανής σήμερα, αλλά κάθε άλλο παρά η μόνη εκδήλωση των προθέσεων τους να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στη διεθνή σκηνή και την μονοπολική διεθνή τάξη πραγμάτων».

Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ επιχειρεί να προσδώσει στη δραστηριότητά του πλανητική διάσταση, στοχεύοντας σε διείσδυση στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ωκεανού» και διασπώντας την Ευρασία σε «δίκτυα λεσχών αποκλειστικότητας και στρατιωτικές συμμαχίες, που στοχεύουν στην ανάσχεση της ανάπτυξης των χωρών μας [σ.σ. Ρωσίας και Κίνας], στην βλάβη των συμφερόντων μας, ωστόσο κανείς δεν θα το πετύχει αυτό».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Ρωσία, όπως και οι Κινέζοι φίλοι μας, τάσσονται υπέρ της απαρέγκλιτης τήρησης του Καταστατικού του ΟΗΕ, υπέρ του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «προσηλωμένη στην αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, η οποία παραβιάζεται ωμά από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», γι’ αυτό και η Μόσχα δηλώνει βαθιά ανήσυχη «για τις ανεύθυνες και απλά επικίνδυνες ενέργειες, ικανές να υπονομεύσουν την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια» και δεν αποδέχεται «τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες πρέπει να ακυρωθούν».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη «η συλλογική Δύση όλο και πιο απελπισμένα αγκιστρώνεται από αρχαϊκά δόγματα, από τη διολισθαίνουσα κυριαρχία της, θέτοντας σε κίνδυνο τη μοίρα ολόκληρων χωρών και λαών», ενώ «η αμερικανική πολιτική της διπλής ανάσχεσης της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και όλων εκείνων, που δεν υποκύπτουν στις αμερικανικές επιταγές, αποκτά όλο και πιο έντονο και διεκδικητικό χαρακτήρα. Η αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας και συνεργασίας διαλύεται. Η Ρωσία έχει ανακηρυχθεί “άμεση απειλή” και η Κίνα “στρατηγικός ανταγωνιστής”».

Εκτίμησε περαιτέρω ότι «ειδικά οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας προβάλλουν ουσιαστικά ως ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς σταθερότητας και κινητοποιούν την οικονομική ανάπτυξη».

Κατά τον Σι Τζινπίν «Ρωσία και Κίνα ακολουθούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και αντιμετωπίζουν τις διμερείς τους σχέσεις ως μια από τις κομβικές προτεραιότητες της διπλωματίας τους», αλλά και ένα «υπόδειγμα διακρατικών σχέσεων νέου τύπου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Μόσχα και Πεκίνο «με ενεργητικά βήματα υλοποιούν τη γνήσια πολυπολικότητα», έγραψε ο Κινέζος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «οι ηγεμονικές ενέργειες, ο δεσποτισμός και η υποκίνηση του ενός εναντίον του άλλου προκαλούν στον κόσμο σοβαρή βλάβη».

Ο Σι Τζινπίν τόνισε το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο πλέον μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ενώ κατά τον Β. Πούτιν ο όγκος των συναλλαγών τους αναμένεται φέτος κιόλας, ένα χρόνο νωρίτερα του προγραμματισμένου να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια, με αυξανόμενο μέρος τους να διεκπεραιώνεται πλέον απευθείας στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, το ρούβλι και το γιουάν.

Συνεργάτες των δύο Προέδρων δεν έκρυψαν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται και η αμυντική-τεχνική συνεργασία, δηλαδή η αγορά και πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, χωρίς προς το παρόν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως είναι γνωστό με το πέρας της τριήμερης επίσκεψης του Σι Τζινπίν στη Μόσχα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς το Πεκίνο επιμένει ότι τηρεί «ουδέτερη και αντικειμενική στάση» έναντι του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έφθασε  αργά το μεσημέρι στη Μόσχα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy