Σρι Λάνκα: Τερματίζεται η κατάληψη των δημόσιων κτιρίων – Στη Σιγκαπούρη ο Ρατζαπάξα

Αποχωρούν ειρηνικά από τα κυβερνητικά κτίρια αλλά δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα τους οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα. Στη Σιγκαπούρη θα μεταβεί ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και από εκεί στη Σαουδική Αραβία.

Διαδηλωτές στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να την εγκαταλείψει, έπειτα από την κατάληψη της προεδρικής κατοικίας το περασμένο σαβββατοκύριακο, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν την κατάληψη των δημοσίων κτιρίων.

Ο Ρατζαπάξα κατέφυγε προσωρινά στις Μαλδίβες και από εκεί με πτήση της Saudi Airlines θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη και αργότερα στη Σαουδική Αραβία.

Αποχωρούμε ειρηνικά και άμεσα από το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική γραμματεία και τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», είπε μια εκπρόσωπός τους.

Διαδηλωτές στην κατοικία του προέδρου της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα

Διαδηλωτής κοιμάται στην κατοικία του προέδρου της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα

Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης, η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Το πλήθος που διαδηλώνει εισέβαλε στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε την Τετάρτη, αφού έκανε το ίδιο το Σάββατο με το προεδρικό μέγαρο του Ρατζαπάξα, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει στο εξωτερικό.

Διαδηλωτές στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Περίπου 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και ένας άνδρας πέθανε από ασφυξία εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον αρχηγό του κράτους, είχε ζητήσει την εκκένωση των δημόσιων κτιρίων και είχε διατάξει την αστυνομία να κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την τάξη”.

Ένας βουδιστής ιερέας, ο οποίος υποστηρίζει το κίνημα, έκανε σήμερα έκκληση να εκκενωθεί από τους καταληψίες το προεδρικό μέγαρο, ένα κτίριο ηλικίας άνω των 200 ετών, προκειμένου να διασωθούν τα αντικείμενα αξίας που βρίσκονται στους χώρους του.

“Αυτό το κτίριο είναι ένας εθνικός θησαυρός και πρέπει να προστατευθεί”, είπε ο μοναχός Ομάλπε Σομπίτα στους δημοσιογράφους. “Πρέπει να υπάρξει σωστός έλεγχος και να επιστραφεί η ιδιοκτησία στο κράτος”.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την κατοικία από τότε που άνοιξε για το κοινό μετά την φυγή του Ρατζαπάξα το Σάββατο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μόνο για το Κολόμπο από το μεσημέρι μέχρι αύριο τα ξημερώματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές.

Ο Ρατζαπάξα είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί την Τετάρτη, αλλά δεν έγινε καμία ανακοίνωση.

Από τις Μαλδίβες όπου είχε καταφύγει αρχικά μετέβη με ένα ιδιωτικό τζετ μαζί με τη σύζυγό του και δύο σωματοφύλακες στη Σιγκαπούρη.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy