Σε εξέλιξη ως τις 9 Μαΐου η εκλογική διαδικασία για τους Τούρκους στη Γερμανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη η εκλογική διαδικασία για τους Τούρκους υπήκοους που διαμένουν στη Γερμανία η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου, σε μια εκλογική μάχη κατά την οποία αμφισβητείται για πρώτη φορά η πρωτοκαθεδρία του Προέδρου Ερντογάν.

Για το λόγο αυτό, με τούιτ του ο Ερντογάν απευθύνεται στους Τούρκους της Γερμανίας και τους ζητά να τον ψηφίσουν, λέγοντας πως μόνον αυτός έχει νοιαστεί για αυτούς, ενώ παράλληλα τους υπόσχεται 15 μεγάλες παροχές, από διευκολύνσεις για την εισαγωγή των αυτοκινήτων τους, διευκολύνσεις για αγορά κρατικών διαμερισμάτων στην Τουρκία, εκπτώσεις ακόμη και για τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων όταν επισκέπτονται την πατρίδα τους.

Στην Τουρκία έχουν δικαίωμα ψήφου 1, 4 εκ. Τούρκοι της Γερμανίας ενώ αναλυτές κρίνουν πως οι ψήφοι αυτοί μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στις τουρκικές εκλογές.

Στις τελευταίες εκλογές του 2018, το κόμμα του Τούρκου Προέδρου, το ισλαμιστικό ΑΚΡ, έλαβε στη Γερμανία το 64% των ψήφων, ενώ στην Τουρκία το τελικό αποτέλεσμα έφθασε το 54%.

Η μεγάλη δημοφιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία, οφείλεται -σύμφωνα με αναλυτές- στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τούρκων στη Γερμανία προέρχεται από την Ανατολία και προέρχεται κατά βάση από αγροτικές περιοχές, ενώ είναι πιστοί θρησκευόμενο μουσουλμάνοι.

Επίσης, το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν ελέγχει ένα μεγάλο μέρος από τα τουρκικά μουσουλμανικά τεμένη της Γερμανίας, όπου σύμφωνα και με τις γερμανικές αρχές γίνεται συστηματικά προπαγάνδα υπέρ του Τούρκου Προέδρου.

Τέλος, να σημειωθεί πως η εκλογική διαδικασία για τους Τούρκους της Γερμανίας έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη σε 26 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί την 9η Μαίου, όπου και οι ψήφοι θα αποσταλούν στην Τουρκία για την καταμέτρηση τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy