Σε απεργία την Παρασκευή 230.000 εργαζόμενοι στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

Θα κλιμακωθούν αν δεν υπάρξει ανταπόκριση για διάλογο από τις εταιρείες

Θα κλιμακωθούν αν δεν υπάρξει ανταπόκριση για διάλογο από τις εταιρείες

Σε προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη Παρασκευή κάλεσε τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους η γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση EVG, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, την τελευταία εργατική κινητοποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Θα κλιμακωθούν αν δεν υπάρξει ανταπόκριση για διάλογο από τις εταιρείεςΟι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους σε όλη τη χώρα θα αποχωρήσουν από τις εργασίες τους την Παρασκευή από τις 3:00 π.μ. (01:00 GMT) μέχρι τις 11:00 π.μ., αναφέρει σε ανακοίνωση η EVG.

Η σύντομη “προειδοποιητική απεργία” έχει σκοπό να “ενθαρρύνει τους εργοδότες να υποβάλουν λογικές προσφορές” στις συνομιλίες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της EVG Cosima Ingenschay σε δημοσιογράφους έξω από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου.

«Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ακόμη μεγαλύτερες απεργίες», είπε.

Η EVG εκπροσωπεί 230.000 εργαζόμενους σε περίπου 50 εταιρείες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn.

Η απεργία θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα στις μεταφορές για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα αυτή την εβδομάδα.

Εξάλλου, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας Verdi κάλεσε την Τρίτη τους υπαλλήλους που εργάζονται για την ασφάλεια στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας-Βόννης και του Αμβούργου σε απεργία Πέμπτη και Παρασκευή.

Η απεργιακή κινητοποίηση της EVG θα έχει «μαζική» επίδραση σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, αναφέρει σε ανακοίνωσή η Deutsche Bahn.

Οι αστικές, περιφερειακές και υπεραστικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα σταματήσουν λόγω της απεργίας, αναφέρει η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία.

Οι τοπικές υπηρεσίες θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά λίγο μετά το τέλος της απεργίας με την Deutsche Bahn να υπόσχεται να προσφέρει «όσες περισσότερες συνδέσεις γίνεται».

Η απεργία ήταν «εντελώς άχρηστη, εντελώς περιττή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Deutsche Bahn Μάρτιν Σέιλερ.

Η διακοπή στις υπηρεσίες θα επηρεάσει «εκατοντάδες χιλιάδες» μετακινούμενους ενόψει του Σαββατοκύριακου, είπε ο κ. Σέιλερ, κατηγορώντας την EVG ότι έχασε κάθε «αναλογία».

«Πλέον πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι απλώς για την άσκοπη εξαγγελία απεργιών», είπε ο Σέιλερ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του EVG και της Deutsche Bahn θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Η EVG απαιτεί αύξηση μισθών κατά 12% σε διάστημα ενός έτους για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, με ελάχιστη αύξηση 650 ευρώ το μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy