Προς νέο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία

Δεξιοί και φιλελεύθεροι απέχουν ελάχιστα μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Βουλγαρία, ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από την άνοδο εθνικιστικής φιλορωσικής παράταξης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από το σοκαριστικό επίπεδο της αποχής.

Το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πιστώνεται πολύ μικρό προβάδισμα (24-26%) έναντι του φιλελεύθερου ψηφοδελτίου υπό τον κεντρώο πρώην ηγέτη Κίριλ Πετκόφ (23-24%), κατά τις προβλέψεις τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων με βάση τα πρώτα μερικά αποτελέσματα.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν παρά αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο ελπίδες που γεννούσε το κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια μακρινή ανάμνηση στη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ και του NATO, βυθισμένο σε δαπανηρή πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου από το τέλος του σοσιαλισμού το 1990.

Μετά την πτώση του Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, οι διάφορες παρατάξεις που τον διαδέχθηκαν δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβερνητική συμμαχία με διάρκεια.

Η αποδιοργάνωση του πολιτικού σκηνικού επιταχύνθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μια κοινωνία ιστορικά και πολιτισμικά κοντά στη Μόσχα, που διχάζεται για τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η νέα εθνικιστική, φιλορωσική παράταξη Βαζράζντανε («Αναγέννηση») επωφελήθηκε από το γεωπολιτικό περιβάλλον για να συνεχίσει την άνοδό της: συγκέντρωσε το 13-14% των ψήφων, από 10% στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Απορρίπτει κάθε προμήθεια όπλων στο Κίεβο και συντάσσεται ανοικτά με το Κρεμλίνο, όπως άλλοτε και οι σοσιαλιστές (ΣΚΒ, 9-10% των ψήφων), ιστορικοί κληρονόμοι του κομμουνιστικού κόμματος που κυβερνούσε άλλοτε τη χώρα της Βαλκανικής.

Ο Βούλγαρος δεξιός Πρώην Πρωθυπουργός, προειδοποιεί εναντίον της διεξαγωγής νέων εκλογών. «Θα ήταν αυτοκτονικό, ο περισσότερος κόσμος ζητάει να τελειώσει η αστάθεια», συνόψισε ο κ. Μπορίσοφ, 63 ετών, που πήγε να ψηφίσει με τζιν.

Ο αντίπαλος και ορκισμένος εχθρός του Κίριλ Πετκόφ, 42 ετών, λέει πως σκοπός του είναι η Βουλγαρία να αποκτήσει «ζωή φυσιολογικής ευρωπαϊκής χώρας» κι οι πολίτες της να μην είναι πια αναγκασμένοι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy