Προειδοποίηση EMA: Νέο κύμα μεταλλάξεων Omicron εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

Ένα νέο κύμα Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη λόγω μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Ένα νέο κύμα Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη λόγω μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Ένα νέο κύμα Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη λόγω μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον, προειδοποίησε αξιωματούχος του Οργανισμού Φαρμάκων της ΕΕ.

Ο επικεφαλής εμβολίων του οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι «η αύξηση της μετάδοσης στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αρχίζει να μεταφράζεται σε σοβαρή ασθένεια».

Η αύξηση του αριθμού των θετικών ατόμων οφείλεται στις μεταλλάξεις BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον.

Τον Απρίλιο, ο EMA συμβούλεψε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών να κάνουν ένα δεύτερο ενισχυτικό εμβολίου. Τώρα, συνιστούν σε άτομα ηλικίας 60-79 ετών και ιατρικά ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας να λάβουν την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Καβαλέρι είπε: «Καθώς αυτό το νέο κύμα ξεδιπλώνεται πάνω από την ΕΕ, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η προστασία των ευάλωτων ομάδων και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναβολή του εμβολιασμού».

Οι περισσότεροι περιορισμοί του κορωνοϊού έχουν καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το καλοκαίρι για να κάνουν διακοπές για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Στις 30 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως είχε αυξηθεί κατά 18% την προηγούμενη εβδομάδα, με περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ανέφερε στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή του για την πανδημία ότι ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων παρέμεινε σχετικά παρόμοιος με την προηγούμενη εβδομάδα, σε περίπου 8.500.  Οι θάνατοι λόγω COVID αυξήθηκαν σε τρεις περιοχές: τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy