Πούτιν: Οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν ότι είναι καταδικασμένοι να χάσουν

«Παγώνουν» την αντεπίθεση ενώ οι απώλειες τους είναι μεγάλες

«Παγώνουν» την αντεπίθεση ενώ οι απώλειες τους είναι μεγάλες

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τη Δύση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, λέγοντας πως τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Ρώσος πρόεδρος «Παγώνουν» την αντεπίθεση ενώ οι απώλειες τους είναι μεγάλεςανακοίνωσε, πώς οι Ουκρανοί έχουν σχεδόν «παγώσει» τις επιθετικές επιχειρήσεις και πλέον δρουν σποραδικά, καθώς έχουν τεράστιες απώλειες τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό. Απευθυνόμενος κυρίως στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είπε καυστικά, πώς τα δυτικά άρματα μάχης, όπως τα Leopards κυριολεκτικά καίγονται. Νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, παραδέχθηκε επί της ουσίας πώς οι ουκρανικές δυνάμεις δεν προχωράνε με τον ρυθμό που ήθελε το Κίεβο ενώ άσκησε εμμέσως κριτική στη Δύση για πιέσεις στο Κίεβο, προκειμένου να επιταχύνει την αντεπίθεση που αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ισοδυναμεί με μαζική αποστολή αυτοκτονίας. 

«Χάρη στο θάρρος και τον ηρωισμό των μαχητών μας, χάρη στην ετοιμότητα των διοικητών να αποκρούσουν κάθε επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας, πιστεύω ότι ο εχθρός δεν έχει καμία τύχη. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι και γι΄ αυτό έχουν σταματήσει τώρα» είπε ο Putin σε συνάντηση με αποφοίτους στρατιωτικών σχολών την Τετάρτη (21/6/2023). «Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αντεπίθεση στις 4 Ιουνίου, χρησιμοποιώντας στρατηγικές εφεδρείες. Περιέργως, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε κάποια ηρεμία», είπε Ρώσος ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλεται στο ότι ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες σε προσωπικό και οχήματα».

Υποτονικές οι ουκρανικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, «υπάρχουν κάποια επιμέρους στοιχεία ουκρανικών εχθροπραξιών: βομβαρδισμοί και αναγνωριστικές επιθέσεις. «Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργή επίθεση», τόνισε ο Putin. «Επικρατεί ηρεμία στο μέτωπο», υπογράμμισε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πώς το επιθετικό δυναμικό του εχθρού δεν έχει ακόμη εξαντληθεί, έχει αποθέματα και σκέφτεται πού και πώς να τα χρησιμοποιήσει». Πρόσθεσε, ότι οι Ουκρανοί έχουν εστιάσει στην αποκατάσταση της μαχητικής τους ικανότητας με την ενσωμάτωση νέων μονάδων σε ταξιαρχίες που υπέστησαν σοβαρές απώλειες ενώ προσπαθούσαν να διαπεράσουν τη ρωσική άμυνα. Τόνισε δε πώς οι αρχές του Κιέβου δεν θα τολμήσουν τη συνέχιση τέτοιας μεγάλης κλίμακας απωλειών σε μελλοντικές μάχες, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο στην εξαφάνιση του επιθετικού τους δυναμικού, αλλά και στην ανυπαρξία μαχητικής ικανότητας του ουκρανικού στρατού στο σύνολό του.

Καίγονται τα δυτικά άρματα μάχης

Μιλώντας για τα κατεστραμμένα άρματα, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι και οι εν λόγω αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. «Αρκεί μια ματιά στους αριθμούς. Το σύνολο μέχρι χθες το βράδυ ήταν 245 τανκς και 678 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει Leopards, γαλλικά τροχοφόρα οχήματα, τεθωρακισμένα οχήματα κατασκευής ΗΠΑ – τα πάντα», υπογράμμισε. «Καίγονται πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ηλεκτρονικός πόλεμος και άρματα μάχης

O Πούτιν εστίασε στον τεράστιο ρόλο, που διαδραματίζουν τα τελευταία μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων, τα συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου στην εκτέλεση των αποστολών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. «Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τεράστιο ρόλο στην εκτέλεση αποστολών μάχης έπαιξαν τα τελευταία μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων, τα συστήματα πυραύλων και αεράμυνας, τα αεροσκάφη και ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Η παραγωγή και η βελτίωση αυτών των όπλων θα συνεχιστεί σίγουρα», επισήμανε. Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για τη βελτίωση των δυνατοτήτων όλων των τμημάτων του ρωσικού στρατού. «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να αυξήσουμε ποιοτικά τις δυνατότητες όλων των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και θα εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια στο ακέραιο, αξιοποιώντας το δικό μας επιστημονικό, τεχνολογικό, παραγωγικό και προσωπικό δυναμικό», δήλωσε. Τόνισε πως όλες αυτές οι ιδέες θα εφαρμοστούν με βάση τις αυξανόμενες δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των ρωσικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Οι Sarmat

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στη νέα γενιά των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat, που έχουν την δυνατότητα να φέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και οι οποίοι θα αναπτυχθούν σύντομα και θα τεθούν σε ετοιμότητα μάχης. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε την σημασία της «τριάδας» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας που μπορούν να επιχειρήσουν από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. «Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής τριάδος, η οποία είναι μια εγγύηση σημαντική για την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας και την παγκόσμια σταθερότητα», είπε. «Ήδη, περίπου μισές από τις μονάδες και σχηματισμούς των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων είναι εξοπλισμένες με τα τελευταία συστήματα Yars, και τα στρατεύματα έχουν επανεξοπλιστεί με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα με την υπερηχητική κεφαλή Avangard». Οι πρώτοι εκτοξευτήρες των πυραύλων Sarmat θα τεθούν σε ετοιμότητα μάχης «στο προσεχές μέλλον», σημείωσε ο Putin.

Η αντεπίθεση των Ουκρανών

Η ουκρανική αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Zaporozhye και Artemivsk ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, ενώ η κύρια επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επικεντρώθηκε στον τομέα Zaporozhye. Το Κίεβο έριξε στη μάχη ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς του ΝΑΤΟ ενισχυμένες με δυτικό εξοπλισμό. Η ιδέα της επίθεσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 58ης Στρατιάς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγο Ivan Popov, είναι να διασπάσει τη ρωσική άμυνα και τα ουκρανικά στρατεύματα να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα. Επιπλέον το Κίεβο θέσει επανειλημμένα ως στόχο την πρόσβαση στην Κριμαία.

Τρομακτικές απώλειες

Σε συνάντηση με στρατιωτικούς διοικητές στις 13 Ιουνίου, ο Πούτιν έκανε γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης και δεν έχουν επιτυχία σε καμία κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι εκείνη την ημερομηνία η Ουκρανία είχε χάσει 160 άρματα μάχης και 360 τεθωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέχρι τις 4 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν χάσει περίπου 7.500 στρατιώτες, «χωρίς να υπολογίζονται οι νεκροί ως αποτέλεσμα της χρήσης ρωσικών όπλων ακριβείας μεγάλης ακριβείας και αεροσκαφών στα βάθη της ουκρανικής επικράτειας».

Παραδοχή Zelensky: Δεν είναι χολιγουντιανή ταινία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε νωρίτερα στις 21/6 πως η πρόοδος που σημειώνει η αντεπίθεση του Κιέβου εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, είναι «πιο αργή απ’ ό,τι επιθυμούσαμε». «Μερικοί πιστεύουν πως αυτό είναι μια χολιγουντιανή ταινία και περιμένουν αποτελέσματα τώρα. Δεν είναι έτσι», φέρεται να δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξή του, όπως μετέδωσε το BBC . Ο Zelensky δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως η προώθηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι εύκολη, καθώς 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους έχουν ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ότι και να θέλουν μερικοί, που αποπειρώνται μας ασκήσουν πίεση, με όλο το δέοντα σεβασμό, θα προχωρήσουμε στο πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τη Δύση. Η Ρωσία είχε μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει την άμυνά της, συμπλήρωσε. Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν φθάσει ακόμη στα πιο βαριά ρωσικά οχυρωματικά έργα, τα οποία βρίσκονται πίσω από τη μήκους 1.000 χιλιομέτρων γραμμή του μετώπου. Οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν «μερική επιτυχία» και σκάβουν χαρακώματα και επιτίθενται στο νότιο μέτωπο, ενώ αντιμετωπίζουν μεγάλη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, δήλωσε ακόμη, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy