ΠΟΥ: Γιατί θέλει να αλλάξει όνομα στην “ευλογιά των πιθήκων”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει να αλλάξει το όνομα της 'ευλογιάς των πιθήκων'

Eυλογιά των πιθήκων

Με ειδικούς συνεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς εξετάζεται να βρεθεί ένα νέο όνομα για την “ευλογιά των πιθήκων”. Η αλλαγή στο όνομα έρχεται αφού περισσότεροι από 30 επιστήμονες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως είναι “επείγουσα ανάγκη να βρεθεί ένα όνομα που δεν εισάγει διακρίσεις και δεν στιγματίζει” τα άτομα που μολύνονται με τον ιό.

Η συνεχής αναφορά στον ιό ως “αφρικανικό” είναι τόσο ανακριβής όσο και μεροληπτική”, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, την ώρα που έχουν καταγραφεί πάνω από 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα», καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 διαφορετικές χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, φυσικά και οι χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων, όπως αναφέρει το BBC, είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. «», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy