Πέθανε ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας στις δίκες της Νυρεμβέργης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών ο Benjamin Ferencz

Πέθανε ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας στις δίκες της Νυρεμβέργης

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Benjamin Berell Ferencz (Μπέντζαμιν Φέρεντς), ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας στις δίκες της Νυρεμβέργης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν ο άνθρωπος που, όταν ήταν μόλις 27 ετών, καταδίκασε τα Τάγματα Θανάτου των SS, εκδικάζοντας δεκάδες υποθέσεις Ναζί αξιωματικών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μάλιστα, υποστήριξε σθεναρά τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2002.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπέντζαμιν Φέρεντς πέθανε στον ύπνο του, το βράδυ της Παρασκευής, στο Μπόιντον Μπιτς της Φλόριντα.

Επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του, το Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ είπε ότι ο κόσμος έχασε «έναν ηγέτη στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τα θύματα της γενοκτονίας».

Ο Ferencz γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας το 1920, αλλά όταν ήταν νέος η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τον αντισημιτισμό, και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943, κατατάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ και έλαβε μέρος στις συμμαχικές αποβάσεις στη Νορμανδία και στη μάχη του Bulge. Έλαβε τον βαθμό του Λοχία και τελικά εντάχθηκε σε μια ομάδα που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.

Η ομάδα είχε τη βάση της με τον στρατό στη Γερμανία και έμπαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν αυτά απελευθερώνονταν, κρατώντας σημειώσεις για τις συνθήκες στο καθένα και παίρνοντας συνεντεύξεις από επιζώντες.

Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά λίγο αργότερα στρατολογήθηκε για να βοηθήσει στη δίωξη των Ναζί στις δίκες της Νυρεμβέργης, παρόλο που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε δίκη.

Έγινε γενικός εισαγγελέας στη δίκη των μελών των Ταγμάτων Θανάτου των SS (Einsatzgruppen), που δρούσαν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ανατολική Ευρώπη και εκτιμάται ότι είχαν δολοφονήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 24 ανώτερων αξιωματούχων των Ναζί. Δεκαεννέα καταδικάστηκαν, ενώ τρεις αθωώθηκαν. Δώδεκα καταδικάστηκαν σε θάνατο και 10 εκτελέστηκαν.

Ο Ferencz είχε έναν γιο και τρεις κόρες, ενώ η σύζυγός του Gertrude Fried πέθανε το 2019.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy