Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών και εξοικονόμηση ενέργειας τις ώρες αιχμής

Τα κέρδη που οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν δει 'ούτε στον ύπνο τους' στοχεύει η Ε.Ε. σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν. Μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής και αποσύνδεση φυσικού αερίου για να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών και εξοικονόμηση ενέργειας τις ώρες αιχμής

Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραχώρησε την καθιερωμένη -αλλά και εξόχως σημαντική, λόγω συγκυριών- ετήσια ομιλία για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, με τα μέτρα που ανακοίνωσε προκειμένου να εξαλειφθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διασφαλιστεί η επάρκεια και συνάμα να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το κοινοτικό προσχέδιο που είδε νωρίτερα το φως της δημοσιότητας για εξοικονόμηση και πλαφόν στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Αφού ξεκαθάρισε πως “πρέπει να απαλλαγούμε από την ενεργειακή εξάρτησή μας από τη Ρωσία, να βρούμε τρόπους να προμηθευόμαστε ενέργεια από αξιόπιστους προμηθευτές και όχι από τη Μόσχα”, στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, αλλά και στην επιβολή ανώτατου ορίου σε κέρδη που οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν είχαν δει “ούτε στον ύπνο τους” και οι οποίοι “επωφελούνται από τον πόλεμο στην πλάτη των καταναλωτών”.

Συγκεκριμένα, είπε: “Το να θα επιτρέψει να κρατήσουν περισσότερο τα αποθέματά μας και να μειωθούν οι τιμές. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση ενέργειας. Έπειτα η στοχευμένη βοήθεια είναι κάτι που χρειάζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε ένα που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εταιρείες αυτή τη στιγμή . Στην ελεύθερη αγορά καλό είναι να έχει κανείς μεγάλα κέρδη. Τώρα, όμως, μιλάμε για πρωτόγνωρα κέρδη. Επωφελούνται από τον πόλεμο στην πλάτη των καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τα κέρδη πρέπει αν τα μοιραστούν. Να διοχετευτούν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο”.

Εν συνεχεία, τόνισε: “Η πρότασή μας συμπεριλαμβάνει και τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων ηλεκτρικού ρεύματος και θα φροντίσουμε να έχουμε 140 δισ. ευρώ για τα κράτη-μέλη. . Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του αερίου. Από τη μία θέλουμε ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κρατάμε τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην Ε.Ε., από την άλλη δεν θέλουμε να είναι υπερβολικά ακριβό γιατί έτσι γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο”.

Μάλιστα παραδέχτηκε πως “αυτή τη στιγμή, η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δικαιολογημένη, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς”, ενώ ανακοίνωσε πως “θα δημιουργήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή τράπεζα για το υδρογόνο που θα βοηθήσει “να εγγυηθούμε την αγορά του. Έχουμε δει τους τελευταίους μήνες πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην οχύρωση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των πυρκαγιών (με την αγορά νέων αεροπλάνων και ελικοπτέρων), καθώς και στην προμήθεια των εμβολίων. Τόνισε, δε, πως 100. δισ. έχουν εκταμιευτεί για τα κράτη-μέλη μέσω του Next Generation EU.

Μάλιστα, στάθηκε και στην ανάγκη για “μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων”, αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας με στόχο τα “μεγαλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες”.

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν: “Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν”

Στην αρχή της ομιλίας της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ενώ απευθύνθηκε και στην Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

“Όλοι θυμόμαστε εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το κακό και τους ήχους από τις σειρές του πολέμου. Δοκιμαζόμαστε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν. Σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό που θέλει να κάνει ο Πούτιν δεν θα περάσει. Σήμερα, η τόλμη έχει ένα όνομα. Είναι η Ουκρανία. Έχει ένα πρόσωπο. Είναι αυτών που αντιπαρατίθενται στη ρωσική εισβολή. Η μνήμη των θυμάτων”, είπε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απευθύνθηκε στη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας: “Δώσατε σε όλους μας ελπίδα. Ελευθερία στην Ουκρανία!”.

Εν συνεχεία, τόνισε: “Η οικονομία της έχει πληγεί και η βιομηχανία της είναι σε διάλυση. Το Κρεμλίνο έφερε την οικονομική καταστροφή. . Θέλω να το ξεκαθαρίσω:. Ήρθαν και θα μείνουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία”, παραθέτοντας και μία σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης στο Κίεβο.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως “ένα μήνυμα από τον πόλεμο αυτό είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε ακούσει όσους γνωρίζουν τον Πούτιν. Όλους τους Ρώσους δημοσιογράφους που είχαν εκθέσει τα εγκλήματά του, αλλά εκδιώχτηκαν από αυτόν”.

Να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακτηρίζοντάς τη “θρύλο” αλλά και “σταθερή στο καθήκον της” στη διάρκεια των 70 ετών.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy