Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με drones στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Οδησσού

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην περιφέρεια της Οδησσού, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην περιφέρεια της Οδησσού, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Όλες οι μη κρίσιμης σημασίας υποδομές στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού έμειναν χωρίς ρεύμα αφότου η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις, δήλωσαν το Σάββατο αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην περιφέρεια της Οδησσού, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμαΠάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολη την κατάσταση.

Από τον Οκτώβριο, η Μόσχα στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας πραγματοποιώντας ευρείας κλίμακας επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η περιφερειακή διοίκηση δήλωσε ότι οι άνθρωποι που βασίζονται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτούν τα σπίτια τους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις έπληξαν γραμμές μεταφοράς και βασικό εξοπλισμό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

“Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Οδησσού από ό,τι θα χρειαζόταν μετά τις προηγούμενες επιθέσεις”, δήλωσε η διοίκηση.

“Μιλάμε όχι για ημέρες, αλλά για εβδομάδες και πιθανόν ακόμη και για δύο έως τρεις μήνες”, σύμφωνα με ανάρτησή της στο Facebook.

Η Οδησσός, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, είχε πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 σε στόχους στην Ουκρανία και χαρακτηρίζει εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις αυτές λόγω των καταστροφικών τους επιπτώσεων στη ζωή των πολιτών. Η Μόσχα κάνει λόγο για νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δύο εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Οδησσού χτυπήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν σε ανάρτηση στο Facebook ότι 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων στις νότιες περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιφ και 10 καταρρίφθηκαν.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drones στη Μόσχα. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του δηλώνουν ότι αυτό είναι ψέμα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στη Ρωσία είναι πιθανό να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών παραδόσεων βαλλιστικών πυραύλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy