Ουκρανία: Αναφορές για “χιλιάδες” εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς

Υποψίες μεταφοράς ενηλίκων και ενδεχομένως παιδιών σε διάφορα μέρη της Ρωσίας αφορούν οι αναφορές για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς

Εικόνα από το Κράματορσκ στο Ντονμπάς κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ουκρανική δικαιοσύνη εντόπισε “χιλιάδες” υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν στο Ντονμπάς, δήλωσε η γενική εισαγγελέας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χάγη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που αποτελεί στρατηγική τους προτεραιότητα.

“Εντοπίσαμε χιλιάδες υποθέσεις σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο Ντονμπάς”, δήλωσε η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συνάντησε διεθνείς ομολόγους της.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για υποψίες μεταφοράς ανθρώπων, ενηλίκων και ενδεχομένως παιδιών σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο αυτό μπορεί επίσης να αφορά βασανιστήρια ανθρώπων, δολοφονίες αμάχων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές του Ντονμπάς που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ρωτούν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε η Βενεντίκτοβα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας Eurojust.

Συνολικά, η Ουκρανία έχει εντοπίσει 15.000 περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν σε όλη τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η γενική εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας βρισκόταν το τελευταίο διήμερο στην έδρα της Eurojust για μια συνεδρίαση συντονισμού με τους ομολόγους της από την ευρωπαϊκή Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT).

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy