Οι Ρώσοι κατέλαβαν Vesele και Rozdolivka και απειλούν με περικύκλωση το Σεβέρσκ!

Οι Ουκρανοί δεν παραδέχονται την πτώση του Σολεντάρ και λένε ότι αντιστέκονται

Οι Ουκρανοί δεν παραδέχονται την πτώση του Σολεντάρ και λένε ότι αντιστέκονται

O θρίαμβος των Ρώσων στο Σολεντάρ (που ακόμα οι Ουκρανοί και τα δυτικά ΜΜΕ αρνούνται να αποδεχτούν) έχει προκαλέσει ντόμινο στρατιωτικών εξελίξεων καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις πόλεις Vesele και η Rozdolivka  και απειλούν με περικύκλωση το Σεβέρσκ!

Αυτή την στιγμή υπάρχει ρωσική δύναμη ανατολικά του Σεβέρσκ η οποία έχει αναπτυχθεί εδώ και έξι μήνες. Τώρα οι Ρώσοι πλησιάζουν και από τα νότια.

Το Σεβέρσκ είναι πόλη ιδίου μεγέθους με το Μπάκχμουτ με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων.

Και οι δύο πόλεις μαζί με το Σολεντάρ αποτελούσαν κοινό μέτωπο. Με την πτώση του Σολεντάρ, διαλύθηκε η σύνδεση και η συνοχή της ουκρανικής γραμμής άμυνας.

Οι Ουκρανοί δεν παραδέχονται την πτώση του Σολεντάρ και λένε ότι αντιστέκονταιΑξίζει να σημειωθεί ότι πτώση του Μπάκχμουτ, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ (το Σλαβιάνσκ θεωρείται πόλη φρούριο), ενώ πτώση του Σεβέρσκ θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο ξανά για ανακατάληψη της Λίμαν και εν συνεχεία του Ιζίουμ και του Κουπιάνσκ.

Έτερη ρωσική δύναμη έχει εμπλακεί σε μάχες στην Paraskokivka, η οποία είναι κρίσιμη για την αποκοπή της δυτικής οδού ανεφοδιασμού των Ουκρανών στο Μπάκχμουτ.

Το Μπάκχμουτ είναι πλέον επιχειρησιακά περικυκλωμένο .

Δύο κύριες είσοδοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρκαγιών. Μόνο η δυτική είσοδος από το ChasivYar είναι προσβάσιμη για το εφοδιασμό των Ουκρανών.

Για να διακοπεί και αυτή η οδός οι Ρώσοι πρέπει να καταλάβουν την Paraskokivka.

Σχετικά με την πόλη αυτή, αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει επίσης ένα μεγάλο ορυχείο άλατος και μέσα σε αυτό βρίσκεται μία μεγάλη αποθήκη με σοβιετικό οπλισμό.

Ρωσικές αναφορές λένε πως το συγκεκριμένο αλατωρυχείο συνδέεται μέσω τούνελ με το αλατωρυχείο νούμερο 7 του Σολεντάρ.

Οι Ουκρανοί λένε ότι ακόμη αντιστέκονται στο Σολεντάρ

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηριξαν ότι εξακολουθούν σήμερα (13/1) να αντιστέκονται έπειτα από μια «θερμή» νύχτα με μάχες στην πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

«Η νύχτα στην Σολεντάρ ήταν θερμή, οι μάχες συνεχίστηκαν», ανέφερε σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

«Ο εχθρός έχει ρίξει σχεδόν όλες τις κύριες δυνάμεις του στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ και διατηρεί επιθετικότητα μεγάλης έντασης. Οι μαχητές μας προσπαθούν ηρωϊκά να κρατήσουν την άμυνα», σημείωσε η Μαλιάρ, αναφερόμενη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην οποία βρίσκεται η Σολεντάρ, πόλη γνωστή για τα αλατωρυχεία της.

«Είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου, αλλά θα κερδίσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία»,είπα  η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε χθες, Πέμπτη (12/1), δύο μονάδες στην Σολεντάρ, που, όπως είπε, «κρατούν τις θέσεις τους και προκαλούν σημαντικές απώλειες στον εχθρό», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τις μάχες που διεξάγονται στην πόλη αυτή, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο στην ουκρανική κρατική τηλεόραση, στην Σολεντάρ εξακολουθούν να βρίσκονται 559 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, οι οποίοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 10.000 κατοίκους.

Μάχες εντός και γύρω από την Σολεντάρ μαίνονται εδώ και μήνες, αλλά η έντασή τους αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες, με τον ουκρανικό στρατό να πολεμάει στην μικρή αυτή πόλη τους μισθοφόρους της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ.

Χθες ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε εξάλλου να παράσχει «όλα όσα χρειάζεται» ο στρατός του που αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις στην Σολεντάρ, αλλά και στην Μπαχμούτ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy