Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν σε μια ώρα τμήμα της ουκρανικής αεράμυνας

Οι στόχοι ήταν στο Μικολάιβ

Οι στόχοι ήταν στο Μικολάιβ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων την Τετάρτη, η οποία έλαβε χώρα στην περιοχή Μικολάιβ και είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί ένα σημαντικό τμήμα της ουκρανικής αεράμυνας .

Οι στόχοι ήταν στο ΜικολάιβΤα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν σε μόλις μία ώρα να εξουδετερώσουν 5 ουκρανικούς εκτοξευτές S-300, ένα BuK (αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς) και ένα Gerard (αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς), γερμανικής προέλευσης.

Όλες αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, εκ των οποίων το ένα ήταν το Shahed-136 (γνωστό και ως Geran-2) και τα υπόλοιπα ήταν UAV Lancet.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Πρόμιν στην περιοχή του Μικολάεφ και οι Ρώσοι χειριστές UAV «έπιασαν» την μεραρχία την ώρα που αναπτυσσόταν σε θέσεις άμυνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τη χρήση βομβών υψηλής ακρίβειας και έτσι οι Ουκρανοί για να μπορέσουν να αμυνθούν αποτελεσματικά έστειλαν στη γραμμή άμυνας ακόμη περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα (σσ. τα S-300).

Το πρώτο S-300 καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη, ενώ ο δεύτερος S-300 υπέστη ζημιές από θραύσματα και από ένα ακόμη drone, το οποίο χτύπησε την κεφαλή του κοντέινερ, το οποίο έχει το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου. 

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να χτυπήσουν εν κινήσει τον τρίτο εκτοξευτή και κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιές στο σύστημα εκτόξευσης, ενώ ο τέταρτος κάηκε ολοσχερώς μετά τη άφιξή του στο σημείο. 

Ο χειριστής στόχευσε επίσης με το Lancet το γερμανικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Gepard, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται καταστροφή ενός Gepard στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα πυρομαχικά χτύπησαν το ραντάρ καθοδήγησης του πυροβόλου και αχρήστευαν -έστω προσωρινά- τον εξοπλισμό.

Από αυτή την επιχείρηση οι Ρώσοι κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο S-300 και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε δύο ακόμη, ενώ χτυπήθηκε και ένα  Gepard ZSU. 

Από εκεί και πέρα, από την επίθεση που εξαπέλυσαν με τα drones οι Ρώσοι κατάφεραν να χτυπήσουν και ένα σύστημα αεράμυνας Tor στην περιοχή του Ζαπορίζιε, με ένα Lancet. 

Κοντά στο Ντονιέτσκ καταστράφηκε ένα ραντάρ 36D6, ενώ το πέμπτο S-300 οι Ρώσοι το χτύπησαν στην Snigirevka, επίσης στο Μικολάεφ. 

Τέλος, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 26 Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν και ένα ακόμη S-300 κοντά στο Βοζνεσένσκ, με πύραυλο Kh-31P.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χτυπήματα των Ρώσων σημειώθηκαν την ώρα που το Κίεβο φέρεται να ετοιμάζεται για αντεπίθεση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy