Οι Ρώσοι αγοράζουν… σαν τρελοί ακίνητα στην Τουρκία (πίνακας)

Στα ύψη εκτινάσσεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την απόκτηση ακινήτων στην Τουρκία

Στα ύψη εκτινάσσεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την απόκτηση ακινήτων στην Τουρκία

Στα ύψη εκτινάσσεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την απόκτηση ακινήτων στην Τουρκία, με την τάση να αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετέπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γειτονικής χώρας, οι πωλήσεις τουρκικών κατοικιών σε Ρώσους πολίτες έφθασαν τον Ιούνιο σε 1.887, με τον συνολικό αριθμό από τις αρχές του 2022 να καθορίζεται σε 5.849.

Αποτέλεσμα είναι οι Ρώσοι να αποτελούν τη μεγαλύτερη υπο-ομάδα ανάμεσα στους ξένους αγοραστές του τουρκικού real estate.

Κι όλα αυτά, ενώ τον Ιανουάριο έγιναν μόλις 479 deals μεταξύ Ρώσων και Τούρκων. Το σημείο καμπής συνίσταται στο ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς τον Απρίλιο οι αγορές των Ρώσων εκτοξεύθηκαν σε 1.152 από μόλις 547 τον Μάρτιο. Τον Μάιο αυξήθηκαν περαιτέρω σε 1.275, ενώ τον Ιούνιο άγγιξαν τις 1.900

Στα ύψη εκτινάσσεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την απόκτηση ακινήτων στην Τουρκία

Η εν λόγω τάση ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι στράφηκαν σε εναλλακτικές επενδυτικές αγορές, μετά το μπαράζ οικονομικών κυρώσεων των χωρών της Δύσης, γεγονός που ωφέλησε πολλές χώρες της Ασίας και της αραβικής χερσονήσου.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Άγκυρα, παρά την καταδίκη του πολέμου, έχει αποφύγει να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα εις βάρος της Μόσχας.

Στο μεταξύ, το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων συνέβαλε και στην εκτόξευση του αριθμού απόκτησης τουρκικών ακινήτων από ξένους επενδυτές, καθώς τον προηγούμενο μήνα εκτινάχθηκε σε 8.360 –το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Το 30% εξ αυτών αφορά το μεσογειακό θέρετρο της Αττάλειας.

Πηγή: Bloomberg,

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy