Οι ΗΠΑ αποτιμούν τους κινδύνους της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων

Τα έγγραφα, αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό

Τα έγγραφα, αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την εθνική τους ασφάλεια, ανέφερε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο.

Τα έγγραφα, αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμόΗ διαρροή των μυστικών εγγράφων, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα New York Times, αφορά κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις και αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης για συμμάχους της Ουάσιγκτον.

«Έχει αρχίσει διυπηρεσιακή συνεργασία για να αποτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος (της διαρροής) αυτών των φωτογραφημένων εγγράφων για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και εταίρους μας», ανέφερε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα έγγραφα, που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά ακόμη αν είναι αυθεντικά κάποια από τα έγγραφα που κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών. Όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Κάποια περιέχουν πληροφορίες για συμμάχους. Για παράδειγμα, ένα καταπιάνεται με τις συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, εξήγησαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy