Ο Πούτιν κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να σταματήσουν οι κυρώσεις

Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Gazprom είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σταματά τις ροές μέσω του Nord Stream 1 λόγω 'τεχνικού προβλήματος'.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν θα επανέλθουν “πλήρως” μέχρι η Δύση να πάρει πίσω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

“Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξ αιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών” είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο σκληρή τοποθέτηση από πλευράς Ρωσίας που έχουμε δει ως τώρα, από την εισβολή κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικής βλάβης”, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις επεισκευές των -γερμανικών κατασκευής- τουρμπινών, στον Καναδά.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να βρεθεί τεχνική διέξοδος στο όλο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χειραγωγεί τις εταιρείες ενέργειας. Τώρα, ο Πεσκόφ ζητά πλήρη άρση των κυρώσεων. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν “αναταραχή” και πως αρνούνται να δώσουν τεχνικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

“Επιδεινώνονται οι οικονομικές σχέσεις και το στάτους των επιχειρηματιών μας. Δυστυχώς, οι απλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες θα πρέπει να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ηγέτες τους”, είπε ο Πεσκόφ.

Τη Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και νυν πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, χαρακτήρισε τη Γερμανία ως “εχθρό της Μόσχας”. “Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας” έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy