Νέα διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων για την εαρινή ουκρανική αντεπίθεση: «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη»

Στην Ουάσινγκτον δε γνωρίζουν αν θα υπάρξουν κι άλλες διαρροές

Στην Ουάσινγκτον δε γνωρίζουν αν θα υπάρξουν κι άλλες διαρροές

Νέα δέσμη απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, την στρατηγική της για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα και τον σχεδιασμό της επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των Ρώσων διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Στην Ουάσινγκτον δε γνωρίζουν αν θα υπάρξουν κι άλλες διαρροέςΤα έγγραφα που διέρρευσαν εμφανίστηκαν καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την ανάκτηση εδαφών στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Μια νέα παρτίδα απόρρητων εγγράφων που φαίνεται να περιγράφουν λεπτομερώς τα μυστικά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή έως την Κίνα εμφανίστηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, ανησυχώντας το Πεντάγωνο και προσθέτοντας αναταραχή σε μια κατάσταση που φαινόταν να έχει αιχμαλωτίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η κλίμακα της διαρροής – οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να έχουν ληφθεί περισσότερα από 100 έγγραφα – μαζί με την ευαισθησία των ίδιων των εγγράφων, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών αποκάλεσε τη διαρροή «εφιάλτη για τα Five Eyes», αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, τα λεγόμενα έθνη Five Eyes που μοιράζονται ευρέως πληροφορίες.

Τα πιο πρόσφατα έγγραφα βρέθηκαν στο Twitter και σε άλλους ιστότοπους την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ερευνούν πιθανή διαρροή απόρρητων ουκρανικών πολεμικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανησυχητικής αξιολόγησης των παραπαίους δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τις διαρροές και ήταν σε επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο Mick Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε ότι η διαρροή των απόρρητων εγγράφων αντιπροσωπεύει «μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας» που θα μπορούσε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό.

«Καθώς πολλές από αυτές ήταν εικόνες εγγράφων, φαίνεται ότι ήταν μια σκόπιμη διαρροή που έγινε από κάποιον που ήθελε να βλάψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε.

Ένας αναλυτής περιέγραψε αυτό που έχει προκύψει ως «η κορυφή του παγόβουνου».

Νωρίς την Παρασκευή, ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την αρχική διαρροή , η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους The New York Times, είπαν ότι είχε προκύψει μια νέα ανησυχία:

Ήταν αυτές οι πληροφορίες οι μόνες πληροφορίες που διέρρευσαν;

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα είχαν την απάντησή τους. Ακόμη και όταν αξιωματούχοι του Πενταγώνου και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας ερευνούσαν την πηγή των εγγράφων που είχαν εμφανιστεί στο Twitter και στο Telegram, ένα άλλο εμφανίστηκε στο 4chan, έναν ανώνυμο, περιθωριακό πίνακα μηνυμάτων.

Το έγγραφο 4chan είναι ένας χάρτης που υποτίθεται ότι δείχνει την κατάσταση του πολέμου στην πόλη Bakhmut της ανατολικής Ουκρανίας, το σκηνικό της σκληρής, πολύμηνης μάχης.

Ωστόσο, τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ το άκρως απόρρητο υλικό για τα πολεμικά σχέδια της Ουκρανίας.

Αναλυτές ασφαλείας που εξέτασαν τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι ο αυξανόμενος όγκος περιλαμβάνει επίσης ευαίσθητες ενημερωτικές διαφάνειες για την Κίνα, το στρατιωτικό θέατρο Ινδο-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατία. 

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το θέμα. Την Παρασκευή, καθώς οι αποκαλύψεις διευρύνθηκαν, οι αξιωματούχοι του τμήματος είπαν ότι δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν.

Ωστόσο, ιδιωτικά, αξιωματούχοι σε πολλές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας αναγνώρισαν τόσο τη βιασύνη για την εύρεση της πηγής των διαρροών όσο και το ενδεχόμενο αυτό που είπε ένας αξιωματούχος θα μπορούσε να είναι μια σταθερή ροή απόρρητων πληροφοριών που δημοσιεύονται σε ιστότοπους.

Τα έγγραφα για τον στρατό της Ουκρανίας εμφανίζονται ως φωτογραφίες με χάρτες των αναμενόμενων παραδόσεων όπλων, δυνάμεις στρατευμάτων και τάγματος και άλλα σχέδια.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι είναι νόμιμα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα αντίγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα μέρη από την αρχική τους μορφή.

Οι τροποποιημένες εκδόσεις, για παράδειγμα, υπερεκτιμούν τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς της Ουκρανίας στον πόλεμο και υποτιμούν τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Την Παρασκευή, Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η διαρροή ήταν μέρος μιας προσπάθειας παραπληροφόρησης από την άλλη πλευρά, με στόχο να επηρεάσει την πιθανή εαρινή επίθεση της Ουκρανίας για την ανάκτηση εδαφών στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η διαρροή φαινόταν να είναι ένα ρωσικό τέχνασμα για να δυσφημήσει μια αντεπίθεση.

Πίσω από κλειστές πόρτες, στεναχωρημένοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας προσπαθούσαν να βρουν τον ένοχο.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι είναι πιθανό τα έγγραφα να μην προέρχονται από Ουκρανούς αξιωματούχους, επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία φέρουν το αποτύπωμα των γραφείων του Μικτού Επιτελείου του Πενταγώνου. Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο διέρρευσαν τα έγγραφα θα ξεκινούσε με τον εντοπισμό των αξιωματούχων που είχαν πρόσβαση σε αυτά.

 Η πρώτη δόση των εγγράφων φάνηκε να δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο Discord, μια πλατφόρμα συνομιλίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλής στους βιντεοπαίκτες, σύμφωνα με τον Aric Toler, αναλυτή στο Bellingcat, τον ολλανδικό ιστότοπο ερευνών.

Ο Kyle Walter, επικεφαλής της έρευνας στη Logically, μια βρετανική εταιρεία που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση, είπε ότι πολλές εξέχουσες φωνές στα ρωσικά κανάλια Telegram αποκαλούσαν την αρχική, προφανώς αμετάβλητη φωτογραφία που δείχνει τις απώλειες Ρώσων και Ουκρανών ως επιχείρηση «δυτικής επιρροής».

«Πιστεύουν ότι η πραγματική ακατέργαστη φωτογραφία όπου δείχνει υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών και σχετικά χαμηλούς αριθμούς απωλειών στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια να ενσταλάξει το κακό ηθικό στη Ρωσία και τις ρωσικές δυνάμεις», είπε ο κ. Walter.

Μόνο που η ισραηλινή Μοσάντ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έχει επιβεβαιώσει τους Ρώσους.

Οι απώλειές τους μέχρι τότε ήταν περίπου 20.000 άνδρες και των Ουκρανών περίπου δεκαπλάσιες.

Αν ισχύει αυτό που λένε οι Ισραηλινοί, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι οι Ουκρανοί θεωρούν την εαρινή αντεπίθεση ως την τελευταία τους ελπίδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy