Νέα άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,5%, με τον δείκτη που παρακολουθεί τις ταξιδιωτικές εταιρείες και τις εταιρείες ψυχαγωγίας να συγκεντρώνει κέρδη 1,6%

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,5%, με τον δείκτη που παρακολουθεί τις ταξιδιωτικές εταιρείες και τις εταιρείες ψυχαγωγίας να συγκεντρώνει κέρδη 1,6%

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι έδωσε ώθηση στις μετοχές των αεροδιαστημικών εταιρειών, των ταξιδιωτικών και των εταιρειών ειδών πολυτελείας. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν και τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν καθώς περιορίζονται οι προσδοκίες για μεγάλη άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για ύφεση.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,5%, με τον δείκτη που παρακολουθεί τις ταξιδιωτικές εταιρείες και τις εταιρείες ψυχαγωγίας να συγκεντρώνει κέρδη 1,6%. Σημειωτέον ότι ο Eurostoxx 600 έχει καταγράψει απώλειες τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο ύφεσης. Έχει προηγηθεί ανακοίνωση του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock ότι μειώνει την έκθεσή της στις μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς προεξοφλεί αστάθεια εξαιτίας των προσπαθειών που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες για να ανακόψουν τον πληθωρισμό. Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ αναμένονται σήμερα τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, με πιθανότατη την περαιτέρω επιτάχυνσή του, που αυξάνει τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο.

Όσον αφορά τις εθνικές αγορές στην Ευρώπη, παρά την πολιτική κρίση στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,18%. Στη Γερμανία δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,57%. Ομοίως με κέρδη 0,8% έκλεισε ο CAC 40 χάρη στην άνοδο 3,9% που σημείωσε η μετοχή της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Airbus και στο άλμα 6% που κατέγραψε η μετοχή της γαλλικής ενεργειακής EdF όταν διέρρευσε πως η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να δαπανήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Την ίδια στιγμή, κι ενώ το ευρώ διολίσθαινε σε ένα προς ένα ισοτιμία προς το δολάριο για πρώτη φορά μετά 20 χρόνια, υποχωρούσαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας στο 1,094%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Υποχωρούσαν όμως παράλληλα και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που μειώθηκαν κατά 0,08 εκατοστιαία μονάδα, στο 2,92%.

REUTERS, BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy