Μετατόπιση στον φλοιό της γης κατά 7,3 μέτρα από τον σεισμό εντοπίζει Τούρκος ειδικός

Όπως είπε μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 4.700 μετασεισμοί και πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση.

Σεισμός στην Τουρκία

«Για μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση» και «μετατόπιση στο φλοιό της γης γύρω στα 7,3 μέτρα» από τους τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, κάνει λόγο Τούρκος ειδικός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Προεδρίας (AFAD), καθηγητής Ορχάν Τατάρ ανεφερε ότι η περιοχή που επηρεάστηκε είναι πολύ μεγάλη, όπως μεγάλο είναι επίσης και το επιφανειακό ρήγμα που προκάλεσε ο σεισμός.

«Με μια ματιά, στα τελευταία 100 χρόνια στην ιστορία της Δημοκρατίας, βλέπουμε ότι υπάρχει ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ του 1939 στο Ερζίντζαν. Χάσαμε 33 χιλιάδες ανθρώπους σε εκείνο το σεισμό και ως αποτέλεσμα του σεισμού, προέκυψε ένα επιφανειακό ρήγμα μήκους περίπου 340 χιλιομέτρων» είπε. Για τον πρόσφατο σεισμό, ανέφερε ότι «εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή και με περισσότερα επιφανειακά ρήγματα».

Σεισμός στην ΤουρκίαΣύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, «πέντε διαφορετικά τμήματα της ζώνης ρηγμάτων της Ανατολίας έσπασαν και ως αποτέλεσμα προέκυψε ένα επιφανειακό ρήγμα περίπου 400 χιλιομέτρων». «Ως αποτέλεσμα αυτού του ρήγματος, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα από το πεδίο ότι υπάρχει μια μετατόπιση στο φλοιό της γης γύρω στα 7,3 μέτρα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περίπου 4.700 μετασεισμοί. Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση. Οι μετασεισμοί αυτών των δύο σεισμών μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών, των δύο κύριων σεισμών, συνεχίζονται. Ένας μετασεισμός συμβαίνει κάθε 4 λεπτά. Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί μεγέθους 3,5 και άνω, αλλά οι μετασεισμοί μεγέθους 4 και άνω είναι περίπου 40» είπε.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων Κατεδαφίσεων, Μεχμέτ Αλί Μπουλούτ δήλωσε ότι υπάρχουν 61.722 κτίρια που πρόκειται να κατεδαφιστούν και ότι ως αποτέλεσμα της κατεδάφισης θα παραχθούν 89 εκατομμύρια τόνοι μπάζων.

«Μαζί με τα ήδη κατεδαφισμένα κτίρια, θα προκύψουν 100 εκατομμύρια τόνοι μπάζων. Τα θραύσματα χάλυβα και σιδήρου που θα ληφθούν από όλα τα κτίρια που κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές θα είναι 1.750.000 τόνοι. Τα συντρίμμια θα είναι αρκετά για να γεμίσουν 660 γήπεδα στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Μπουλούτ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy