Με τελετουργικό αιώνων πραγματοποιήθηκε η στέψη του Καρόλου Γ’ στο Λονδίνο

Με ένα πλούσιο τελετουργικό που έχει τις ρίζες του σε παραδόσεις χιλιετίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο η τελετή στέψης και ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα.

Η ημέρα άρχισε με την Πομπή του Βασιλιά από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο, με το ζεύγος να επιβαίνει στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου και να συνοδεύεται από 200 στρατιώτες, με εκατοντάδες άλλους παρατεταγμένους κατά μήκος της διαδρομής.

Στον ναό το ζεύγος υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, που χοροστάτησε στην τελετή.

Το πρώτο σκέλος της τελετής περιλάμβανε την «αναγνώριση» από το εκκλησίασμα και το ιερατείο του νέου μονάρχη στο πρόσωπο του βασιλιά.

Ακολούθησε ο όρκος σεβασμού του νόμου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, με τον Κάρολο ωστόσο για πρώτη φορά να αναφέρει πως υποχρέωση του μονάρχη είναι η προστασία όλων των θρησκειών και πίστεων.

Ακολούθησε το χρίσμα στον βασιλιά με το Άγιο Μύρο από τα Ιεροσόλυμα, μια στιγμή που εκτυλίχθηκε υπό παραπέτασμα, μακριά από τα βλέμματα των παρισταμένων και της τηλεόρασης λόγω της ιερότητάς της.

Στη συνέχεια, μετά από την παρουσίαση στο βασιλιά των συμβόλων της εξουσίας του, ακολούθησε η στέψη. Αμέσως μετά ο βασιλιάς ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η ίδια αλληλουχία ακολουθήθηκε έπειτα για τη βασίλισσα Καμίλα, αλλά με πιο συνοπτική διαδικασία.

Με το πέρας της δίωρης τελετής, το ζεύγος επέστρεψε στο Παλάτι επιβιβαζόμενο στη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα του 1762. Στη λεγόμενη Πομπή της Στέψης συμμετείχαν αυτή τη φορά 4.000 στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια απέδιδαν βασιλικό χαιρετισμό στο ζεύγος στον κήπο των ανακτόρων.

Το τελετουργικό έκλεισε με εμφάνιση των Καρόλου, Καμίλα και των λοιπών ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, όπου τους ανέμενε πλήθος πολιτών.

Ακολούθησε σύντομη υπερπτήση από στρατιωτικά ελικόπτερα και τα ακροβατικά αεροσκάφη Red Arrows.

Από νωρίς το πρωί το κέντρο του Λονδίνου κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να ζήσουν από κοντά μια ιστορική στιγμή.

Στην επιχείρηση ασφαλείας συμμετείχαν 11.500 αστυνομικοί, οι οποίοι προσήγαγαν ορισμένους αντιμοναρχικούς και περιβαλλοντικούς διαδηλωτές λόγω απόπειρας διατάραξης της τάξης.

Την Κύπρο εκπροσώπησε στην τελετή στέψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Συνολικά παρέστησαν περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του συμμετείχαν επίσης χθες σε εκδηλώσεις στο περιθώριο της τελετής στέψης για τους παρευρισκόμενους αρχηγούς κρατών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy