Κοινό μέτωπο 35 Βουλευτών στις ΗΠΑ για την μη πώληση των F 16 στην Τουρκία

Στο Λευκό Οίκο έφτασε την Παρασκευή η επιστολή 35 Bουλευτών σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Στο Λευκό Οίκο έφτασε την Παρασκευή η επιστολή 35 Bουλευτών σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Στο Λευκό Οίκο έφτασε την Παρασκευή η επιστολή 35 Bουλευτών σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Bουλευτές, μεταξύ αυτών και οι Ελληνοαμερικανοί Γκας Μπιλιράκης,  Κρις Παπας, Τζον Σαρμπάνης,  Νικόλ Μαλλιωτάκη καθώς και η φιλέλλην Κάρολιν Μαλόνει ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνυπέγραψαν την επιστολή καθώς όπως είπαν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί ως μέλη του Κογκρέσου για να αποτρέψουν την πώληση των F-16, σημειώνοντας ότι εάν αυτή εγκριθεί θα ενισχυθούν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ερντογάν.

«Ζητάμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρουν οι Βουλευτές.

Ο Ερντογάν, προσθέτουν, «επιλέγει σταθερά να δίνει προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του».

«Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες και άσχετες παραχωρήσεις καθιστά σαφές ότι έχει κάνει το ελάχιστο για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», σημειώνουν.

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι Βουλευτές επισημαίνουν:

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές στην περιοχή».

Η Τουρκία, αναφέρουν, «συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν προς τη Ρωσία σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ».

Κλείνοντας, τονίζουν πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν ουσιαστικά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy