Κίνα: Ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπήρχε νερό στον Άρη για μεγαλύτερο διάστημα

Ενδείξεις νερού πριν από μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν σε ορυκτά που λήφθησαν δειγματοληπτικά

Ενδείξεις νερού πριν από μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν σε ορυκτά που λήφθησαν δειγματοληπτικά

Τα ενυδατωμένα ορυκτά που ανακαλύφθηκαν από το ρομποτικό ρόβερ της Κίνας στον Άρη σε μια τεράστια λεκάνη που πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία ενός αρχαίου ωκεανού υποδηλώνουν ότι το νερό υπήρχε στην επιφάνεια του πλανήτη για περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, δήλωσαν Κινέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που στάλθηκαν πίσω από το ρόβερ Zhurong, ενδείξεις νερού πριν από μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια εντοπίστηκαν σε ορυκτά που λήφθησαν δειγματοληπτικά, ανέφεραν οι επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances.

Ο Άρης πιστεύεται ότι ήταν υγρός μέχρι πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν τελείωσε η δεύτερη γεωλογική εποχή του πλανήτη, γνωστή ως Εσπερική Εποχή. Στην τρέχουσα περίοδο του Αμαζονίου, δεν υπάρχουν επιφανειακά νερά.

Το έδαφος που περιείχε τα ορυκτά που δειγματολήφθηκαν από τον Zhurong είχε μια σκληρή κρούστα που θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί από την άνοδο του υπόγειου νερού ή τον λιωμένο πάγο που είχε εξατμιστεί από τότε, έγραψαν οι Κινέζοι επιστήμονες.

Το κινεζικό rover εξερευνά την τεράστια πεδιάδα της Utopia Planitia από την προσγείωσή του στον πλανήτη τον Μάιο του περασμένου έτους. Το Zhurong έχει ταξιδέψει περίπου 2 χιλιόμετρα από το σημείο προσγείωσής του καθώς συλλέγει δεδομένα για το έδαφος.

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένα από έναν ανιχνευτή σε τροχιά, που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, είχαν ανακαλύψει νερό κάτω από τους πάγους του νότιου πόλου του πλανήτη.

Σχεδόν όλο το νερό στον Άρη είναι κλειδωμένο στα πολικά καλύμματα πάγου του, με πολύ μικρά ίχνη στη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ο εντοπισμός των υπόγειων υδάτων είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων του πλανήτη για ζωή, καθώς και για την παροχή μόνιμων πόρων για οποιαδήποτε ανθρώπινη εξερεύνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy