Κατάπαυση πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά τη νέα κλιμάκωση

Με ρωσική παρέμβαση, η Μόσχα και το Γερεβάν συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης»

Με ρωσική παρέμβαση, η Μόσχα και το Γερεβάν συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης»

Σε κατάπαυση πυρός συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters που επικαλείται το ρωσικό Interfax, οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ρωσίας ήρθαν σε επικοινωνία και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης» ανάμεσα στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν.

Ανησυχία από τις ΗΠΑ

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

 

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Kathimerini.gr

 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy