Και τον Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθούν οι ΗΠΑ

Πολύ φιλικό προς τη Μόσχα χαρακτηρίζουν τον γγ του ΟΗΕ, τα απόρρητα αρχεία που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Πολύ φιλικό προς τη Μόσχα χαρακτηρίζουν τον γγ του ΟΗΕ, τα απόρρητα αρχεία που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πολύ πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε στενά τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολύ φιλικό προς τη Μόσχα χαρακτηρίζουν τον γγ του ΟΗΕ, τα απόρρητα αρχεία που διέρρευσαν στο διαδίκτυοΠολλά έγγραφα περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον κ. Γκουτέρες και την αναπληρώτριά του Αμίνα Μοχάμεντ και περιέχουν περιέχουν παρατηρήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρκετούς Αφρικανούς ηγέτες.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τους φόβους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και υποδηλώνει ότι ο γγ του ΟΗΕ ήταν τόσο αποφασισμένος να διατηρήσει τη συμφωνία που ήταν πρόθυμος ακόμα και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

«Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα εξαγωγών της Ρωσίας», αναφέρει το έγγραφο, «ακόμη και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Οι ενέργειές του γγ του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία». Το έγγραφο εκφράζει την υπόνοια ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης ήταν ήπιος απέναντι στη Μόσχα.

Λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο ΟΗΕ «οδηγείται από την ανάγκη να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου». «Αυτό σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων», πρόσθεσε, «και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα σε εκείνες τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάζονται δυσμενώς από τις διεθνείς κυρώσεις και έχει απειλήσει τουλάχιστον δύο φορές να αναστείλει τη συμφωνία για τα σιτηρά, εκτός εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είναι σαφώς δυσαρεστημένοι με την ερμηνεία των προσπαθειών του Αντόνιο Γκουτέρες από τις ΗΠΑ και υποστηρίζουν ότι ο γγ του Οργανισμού έχει κάνει πολύ ξεκάθαρη την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα άλλο έγγραφο που διέρρευσε, με ημερομηνία στα μέσα Φλεβάρη, περιγράφει μια συνομιλία μεταξύ του Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ κατά τη διάρκεια της οποίας ο γγ του ΟΗΕ εκφράζει την απογοήτευσή του για την έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παράγει η Ευρώπη περισσότερα όπλα και πυρομαχικά προς χρήση των ουκρανικών δυνάμεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy