«Καμπανάκι» από την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ Τ.Γέλεν: «Είμαστε με το πιστόλι της χρεοκοπίας στον κρόταφο»

Δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού» οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Reuters. Γέλεν, σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.

Η αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», και ότι «διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές».

«Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», προειδοποίησε επιπλέον η υπουργός Οικονομικών, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση».

Καταλήγοντας ωστόσο η ίδια εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος», την οποία και θα επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα στην G7, την ομάδα των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, εξηγώντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες από ό,τι ήταν το περασμένο φθινόπωρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy