Ισραήλ: Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη και στις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμόσει στο δικαστικό σύστημα. 'Είναι μόνο η αρχή' προειδοποίησαν.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, (7/1/2023)

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου (7/1) στο Τελ Αβίβ κατά της νέας κυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως “η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας”.

“Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και το απαρτχάιντ”, “Η δημοκρατία σε κίνδυνο”, έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Σημειώνεται ότι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων.

“Ήρθα εδώ σήμερα μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά, αλλά το κίνημα διαμαρτυρίας θα έχει διάρκεια”, είπε ο Ομέρ, ένας διαδηλωτής που εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας στο Τελ Αβίβ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, οι οποίες μεταξύ άλλων, είναι να συνεχίσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δικαστικό σύστημα και την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη (4/1) στον Τύπο, προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να ακυρώσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. “Δεν θέλουμε να δούμε τη δημοκρατία μας να εξαφανίζεται και το Ανώτατο Δικαστήριο να καταστρέφεται. Θέλουμε να ελέγχεται η κυβέρνηση”, εξήγησε στο AFP ο Ασάφ, ένας δικηγόρος που αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το επώνυμό του.

Ανεμίζοντας σημαίες του Ισραήλ και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό που υπενθύμιζαν τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ξυπνώντας μνήμες από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2020 που ζητούσε την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Τότε, ο Νετανιάχου υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2021 και την εξουσία ανέλαβε μια ετερόκλητη συμμαχία υπό την ηγεσία των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, (7/1/2023)

 

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, (7/1/2023)

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, (7/1/2023)

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy