Ιράν: Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προπαγάνδα»

Κατηγορούνται για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Κατηγορούνται για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Δύο ιρανές δημοσιογράφοι, οι οποίες βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, κατηγορούνται για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε ένα πλαίσιο διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που συνεχίζονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν είναι θέατρο ενός κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε με το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος επιβάλλει στους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα.

Η Νιλουφάρ Χαμεντί και η Ελαχέχ Μοχαμαντί «τελούν υπό προσωρινή κράτηση για προπαγάνδα κατά του συστήματος και συνωμοσία για δράση εναντίον της εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη.

Η 30χρονη φωτορεπόρτερ Νιλουφάρ Χαμεντί, η οποία συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου και εργάζεται στην εφημερίδα Σαργ, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα πριν καταλήξει.

Η 35χρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Μιχάν, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Είχε μεταβεί στην πόλη Σαγέζ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, για να καλύψει την κηδεία της νεαρής γυναίκας και στην πόλη αυτή είχε πραγματοποιηθεί μία από τις πρώτες διαδηλώσεις.

Η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Σαζαντεγκί ανέφερε στο τέλος Οκτωβρίου πως «περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση», κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Άλλοι έχουν κληθεί να εμφανισθούν ενώπιον των αρχών, προσθέτει η εφημερίδα.

Περισσότεροι από 300 ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είχαν επικρίνει στις 30 Οκτωβρίου τις αρχές επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», κυρίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy