ΗΠΑ: «Θα δράσουμε χωρίς φόβο και δισταγμό στο Στενό της Ταϊβάν»

Οι ΗΠΑ θα δράσουν "χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό" στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ θα δράσουν "χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό" στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ θα δράσουν “χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό” στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις απευθυνόμενη σε Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ιαπωνία.

Σε δηλώσεις που έκανε την επομένη της κρατικής κηδείας στην Ιαπωνία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε που δολοφονήθηκε, στην οποία παρέστη, η Χάρις κατηγόρησε το Πεκίνο για “ανησυχητική συμπεριφορά” στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα και για “προκλήσεις στο Στενό της Ταϊβάν”.

“Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν αποτελούν βασική συνιστώσα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού”, σημείωσε η Χάρις, αναφέροντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον για να ορίσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

“Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να λειτουργούμε χωρίς φόβο, ούτε δισταγμό, παντού όπου επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο διεκδικεί ταυτοχρόνως την Ταϊβάν και το στενό που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια ναυσιπλοΐας στον κόσμο.

Η Κάμαλα Χάρις επανέλαβε την μακροχρόνια αντίθεση της Ουάσινγκτον σε οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα του Πεκίνου να αποκτήσει τον έλεγχο της νήσου, ενώ δεσμεύτηκε για την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Ταϊβάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε και ο ίδιος επαναβεβαιώσει αυτήν την δέσμευση. Σε συνέντευξη, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε ρωτήσει τον Μπάιντεν αν “οι Αμερικανοί θα υπερασπιζόντουσαν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής”.

“Ναι, αν συνέβαινε μια άνευ προηγουμένου επίθεση”, απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Κίνα αντέδρασε έντονα καταδικάζοντας “σοβαρή παραβίαση” των δεσμεύσεων της Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η πολιτική της στρατηγικής αμφισημίας των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

Η Ουάσινγκτον “δεν επιδιώκει την σύγκρουση με την Κίνα”, σημείωσε η Χάρις, αλλά “αναμένουμε συνεχή επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά του Πεκίνου που προσπαθεί να υπονομεύσει μονομερώς το status quo”.

Στην ομιλία της ενώπιον των στρατιωτικών του USS Howard στην ναυτική βάση της Γιοκοσούνα κοντά στο Τόκιο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσήψε επίσης στη Ρωσία ότι “προσπαθεί να προσαρτήσει το έδαφος άλλου κυρίαρχου κράτους”, αναφερόμενη στα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Μόσχα σε κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας.

Επίσης κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα με νέες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Χάρις αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Ιαπωνία για τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy