ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποχαιρετούν τον Γκορμπατσόφ

"Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση"

"Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση"

Η Κίνα απηύθυνε σήμερα τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και χαιρέτισε τον ρόλο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στην επαναπροσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μόσχα έπειτα από τρεις δεκαετίες διακοπής των σχέσεων.

“Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε με θετικό τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ζιάο Λιζιάν.

Έπειτα από 30 χρόνια ιδεολογικών και γεωπολιτικών διαφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετέβη στο Πεκίνο τον Μάιο του 1989 προκειμένου να επισφραγίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με τον τότε ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Εκείνη η ιστορική επίσκεψη του υπ΄αριθμόν ένα Σοβιετικού πραγματοποιήθηκε την ώρα που ένα φοιτητικό κίνημα αμφισβήτησης παρέλυε το Πεκίνο. Οι διαδηλώσεις θα καταστέλλονταν βίαια μερικές εβδομάδες αργότερα στην πλατεία Τιενανμέν.

Ενώ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού στη Δύση, στην Κίνα καταγγελλόταν από την κομμουνιστική εξουσία.

Πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν το πολιτικό άνοιγμα στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με ιδιωτικά σχόλια που έγιναν γνωστά το 2013, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκτιμά πως έλειπαν τότε στην ΕΣΣΔ “αληθινοί άνθρωποι” έτοιμοι να υπερασπιστούν το σύστημα.

“Το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα”, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκτιμώντας πως “το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ένα παράδειγμα”.

“Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλαν να τεθεί τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και άνοιξαν την πιθανότητα μιας σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Προτιμούσε την ειρήνη από την “προσωπική εξουσία”, δήλωσε ο επίσης τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ

Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε χθες, λέγοντας ότι ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης προτιμούσε την ειρήνη από την “προσωπική εξουσία”.

“Ας το κρατήσουμε αυτό στη μνήμη μας για πάντα: αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από τη δουλειά του, έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το κράτος, έδινε περισσότερη αξία σε έναν ειρηνικό ουρανό από την προσωπική εξουσία”, σημείωσε ο Μουράτοφ σε άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaïa Gazeta, στην κυκλοφορία της οποίας είχε βοηθήσει ο Γκορμπατσόφ.

“Μισούσε τον πόλεμο. Μισούσε την ‘ρεαλπολιτίκ’. Ήταν πεπεισμένος ότι η εποχή που τα προβλήματα του κόσμου λυνόντουσαν με τη βία είχε παρέλθει (…) Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους”, συνεχίζει ο Μουράτοφ στο εγκώμιο που πλέκει στον εκλιπόντα.

Ο Γκορμπατσόφ “χάρισε στη χώρα μας και στον κόσμο ένα απίστευτο δώρο: μας χάρισε 30 χρόνια ειρήνης. Χωρίς την απειλή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Ποιος είναι ικανός να κάνει το ίδιο;”, τονίζει.

Πέραν του φόρου τιμής που αποτίει στον Γκορμπατσόφ, οι δηλώσεις του Μουράτοφ απηχούν επίσης ένα κατηγορώ προς τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας εν μέσω της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία και της μεγάλης ενίσχυσης της καταστολής στη Ρωσία, σύμφωνα με το AFP.

Ωστόσο το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο του Μουράτοφ, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Γκορμπατσόφ είχε ισχυρούς δεσμούς με την ανεξάρτητη αυτή εφημερίδα στη Ρωσία, τη Νόβαγια Γκαζέτα, της οποίας ο Μουράτοφ είναι διευθυντής. Ο τιμηθείς πέρυσι με Νόμπελ Ειρήνης αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της στη Ρωσία τον Μάρτιο λόγω της καταστολής.

Ο Γκορμπατσόφ είχε κυρίως βοηθήσει οικονομικά την εφημερίδα, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1993, με το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε εκείνος, το 1990.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy