ΗΠΑ: Έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος

Τη χορήγηση ενός προχωρημένου πυραυλικού συστήματος στις δυνάμεις της Ουκρανίας αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών η Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ: Έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος “μέσου και μεγάλου βεληνεκούς”, δήλωσε σήμερα πηγή με γνώση του φακέλου της υπόθεσης.

“Είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα την αγορά για την Ουκρανία ενός συστήματος NASAMS” (National Advanced Surface-to-Air Missile System), ανέφερε η πηγή.

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, που θεωρείται ιδιαίτερα βελτιωμένο, κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

Η πηγή διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσει την παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροποποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη μια σύγκρουση η οποία επικεντρώνεται στο εξής στο ανατολικό τμήμα της χώρας και είναι πιο στατική, στην οποία το πυροβολικό παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η Ουάσινγκτον άρχισε κυρίως να παραδίδει στους Ουκρανούς συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών Himars (High Mobility Artillery Rocket System) – με βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της “αντιστοιχία πυρών” με τις ρωσικές δυνάμεις, αφού απέσυρε τα στρατεύματά της από το Σεβεροντονέτσκ, μια στρατηγική πόλη της περιφέρειας Ντονμπάς, που σφυροκοπείται τις τελευταίες εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy