ΗΠΑ: 550 γυναίκες μηνύουν την Uber για σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς και κακοποίηση

Μήνυση κατά της Uber κατέθεσαν 550 γυναίκες στις ΗΠΑ

Uber

Σε μήνυση κατά της Uber προχώρησαν 550 γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες φέρεται να δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της αμερικανικής εταιρείας.

Η μήνυση περιλαμβάνει καταγγελίες γυναικών επιβατών που «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς της Uber». Η υπόθεση κατατέθηκε την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, για αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο τους επιζώντες και είναι πιο διαφανής σε ό,τι αφορά σε σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς αναφορές, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», τόνισε.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας Slater Slater Schulman, αναφέρει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις έγιναν σε «πολλές πολιτείες».

Την ίδια ώρα, διερευνώνται τουλάχιστον άλλες 150 πιθανές υποθέσεις.

Η μήνυση αναφέρει ότι ήδη από το 2014 η Uber αντιλήφθηκε ότι οι οδηγοί της επιτίθεντο σεξουαλικά και βίαζαν γυναίκες επιβάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών».

«Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά της – η ανάπτυξή της ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», ανέφερε ο Adam Slater, συνεργάτης της Slater Slater Schulman.

Τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 καταγγελιών για βιασμούς, το 2020.

Στην εν λόγω έκθεση, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι είχε λάβει συνολικά 3.824 καταγγελίες για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ 2019 και 2020.

Η πρώτη έκθεση ασφάλειας της εταιρείας, η οποία περιγράφει περιστατικά από το 2017 έως το 2018, εντόπισε 5.981 αναφορές σεξουαλικής επίθεσης. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης της Uber κυμαίνονται από «μη συναινετικό φιλί ενός μη σεξουαλικού μέρους του σώματος» έως «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση και βιασμό».

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy